ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: «Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.

ПОКВПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»2021-03-11  



ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ:
«Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.

Сміття замість газу. Енергія без екологічної загрози. Все це може стати реальністю для Полтави вже за 5-7 років. Підприємство «Полтаватеплоенерго» готове перетворювати відходи на теплову енергію і, тим самим, зменшити використання природного газу. Про перспективи і можливості для підприємства та жителів обласного центру читайте у статті нижче.
ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: «Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.

Історично так склалося, що основним джерелом теплової енергії, яка генерується на котельнях теплокомуненерго (ТКЕ) України є природний газ. Звичайно, цьому сприяла низка чинників. Зокрема, зручність у транспортуванні енергоносія, відсутність токсичних викидів при його спалюванні та універсальність теплогенеруючого обладнання для цього виду палива. Проте, є й АЛЕ!.. Раніше, за радянських часів, вартість блакитного палива була мізерною, а зараз — ситуація докорінно змінилася.

Постійне зростання ціни на блакитне паливо, спричиняє людський супротив і обурення, а теплопостачальні підприємства змушує працювати у збиток і робить безнадійним боржником в очах газопостачальних підприємств, адже чинні тарифи на теплову енергію не встигають за постійним підвищенням вартості природного газу. А доля вартості блакитного палива у чинних тарифах, наприклад, ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» для потреб населення перевищує 80%.

І хоча за останні кілька років на підприємстві були запроваджені енергоощадні технології, відбулися ремонт і заміна котлів та димових труб на найбільших у Полтаві котельнях, тотальний брак обігових коштів на підприємстві лише зростає.

В сьогоднішніх реаліях ринок енергоносіїв працює за принципом: чим вище попит, тим дорожче пропозиція. Так само як і населення, підприємства ТКЕ є заручниками ситуації. Адже саме ціна газу визначає кінцеву вартість теплової енергії, що використовується для обігріву приватних домогосподарств та житлових багатоповерхівок й об’єктів соціальної інфраструктури міст і селищ нашої країни. 

Отже, навіть у перспективі про повну відмову «Полтаватеплоенерго» від використання природного газу — не йдеться. Мова може йти про його часткове заміщення іншим енергоносієм, який би був дешевшим за блакитне паливо, доступним для використання і невичерпним, з точки зору визначених наперед обсягів використання. Таким як, наприклад, СМІТТЯ!

Саме сміття і звалища в Україні є джерелом постійної підвищеної загрози і небезпеки для екології. Втім, проблему є можливість перетворити на перевагу

ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: «Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.


ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: «Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.

Полтава, Макухівське сміттєзвалище


Зі сміття, яке ми продукуємо щодня у прогресуючих об’ємах, «Полтаватеплоенерго» може отримати енергію, що дозволить на 20-30% скоротити споживання природного газу. Це, в свою чергу, забезпечить стабільну ціну на джерело енергії, та створить передумови для зниження тарифів на теплову енергію на чверть.

Також, за рахунок отримання енергії зі сміття будуть створені внутрішні джерела фінансування, які підприємство зможе використати на модернізацію систем теполопостачання, та зменшити ризики переривання подачі теплової енергії в мережу через потенційні перебої із газопостачанням

У більш глобальних масштабах для Полтавщини переробка сміття у теплову енергію зробить область енергонезалежною, адже регіон матиме власний видобуток джерела стабільної невикопної енергії і можливість накопичення палива

Сміття замість газу, як це працює?

Теплотворна здатність 1 тони сміття становить близько 1,6 Гкал/тон. Загалом, офіційно на Полтавщині функціонує 71 сміттєзвалище, однак, реальне число вважається набагато вищим. Загальна площа заявлених звалищ складає 86,7 га, з яких 17,4 га займає полігон міста Полтава.

Увага!Полтавський міський полігон є найбільшим у субрегіоні і приймає відходи від міста Полтава і Ковалівського муніципалітету. Обсяг сміття, що продукується в Полтавському регіоні з населенням 475 тис.чол. перевищує 890 тис.куб.м на рік або понад 150 тис.тон, тобто майже 250 тис.Гкал на рік. Такий потенціал здатен замістити чверть від щорічних обсягів генерації теплової енергії ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго».

Ще у січні 2016 року компанією GFA Consulting Group за участі провідних українських експертів було розроблено Субрегіональну стратегію поводження з твердими побутовими відходами для Полтавської області. Вона охоплює більше 15 ОТГ (які раніше входили до Полтавського, Чутівського, Машівського, Карлівського та Новосанжарського районів) області та м. Полтава із загальним населенням близько 500 тис. мешканців.

ЕКОЛОГІЧНІСТЬ, ЕКОНОМІЧНІСТЬ, ЕНЕРГОСАМОЗАБЕЗПЕЧЕННЯ: «Полтаватеплоенерго» на шляху до ефективних перетворень.

 

Згідно з цією стратегією Полтавщина зможе вирішити одразу дві проблеми: екологічну (сортування і утилізація побутових відходів) й енергетичну (власне джерело невикопної енергії і зниження вартості тарифів на тепло).

Чому «Полтаватеплоенерго» має стати флагманом у питанні переробки вторсировини?

Для цього у підприємства є всі передумови і можливості.

Перш за все «Полтаватеплоенерго» має досвід співпраці з такими міжнародними організаціями як: Європейський банк реконструкції та розвитку (EBRD), Агенство США з міжнародного розвитку (USAID), Швейцарське бюро співробітництва в Україні, Фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля Північної екологічної фінансової корпорації (NEFCO), Шведське агентство з міжнародного розвитку (SIDA).

Крім того обласне комунальне підприємство «Полтаватеплоенерго» спроможне доставити отримане тепло до кінцевого споживача — мешканців Полтави. Єдина виробнича ланка «Завод-Котельня» забезпечить гарантований збут виробленого палива підрозділам «Полтаватеплоенерго», а котельні підприємства — внутрішнього постачальника енергоносія. А кожен житель Полтави зможе відчути тепло в своїй оселі і чисте довкілля в своєму місті.

Очікувані терміни реалізації проєкту 

Оскільки в Україні питанням видобутку теплової енергії з побутових відходів почали займатись не так давно, і перші спроби ще є досить крихкими, відчувається й брак фахівців у цій галузі, реалізувати на Полтавщині програму ефективного поводження з твердими побутовими відходами буде значним проривом у сфері енергоощадності.

За сприятливих умов збудувати сміттєпереробний завод реально вже за 5 років. Цьому, звісно ж, передують: затвердження програми, виділення земельної ділянки, розробка технічної документації, залучення інвесторів і власне саме будівництво.

Орієнтовна вартість проєкту складає близько 2 мільярдів гривень. В перпективі це зможе вирішити одразу дві проблеми: екологічну та енергетичну. А загрозу перетворить на можливості!

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО