«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?

2022-04-22  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ:
Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?

«Полтаватеплоенерго» вже інформувало споживачів про зміни порядку нарахування вартості надаваних послуг, які відбулися у лютому 2022 року. А вже проведено  розподіл та нарахування за послугу з постачання теплової енергії за березень 2022 року. Докладніше про ці зміни, щодо розподілу спожитих споживачами послуг, відповідно до положень Методики у новій редакції, далі у матеріалі.

Як повідомлялося раніше, з 01.12.2021 набрали чинності постанови КМУ № 1022 та № 1023 від 08.09.2021, якими затверджені публічні договори приєднання про надання послуг з теплової енергії та постачання гарячої води. Відповідно до пункту 3 прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про житлово-комунальні послуги» договори зі споживачами, які не прийняли рішення про модель організації договірних відносин, укладаються протягом двох місяців з дня набрання чинності рішення Кабінету Міністрів України про затвердження типових публічних договорів приєднання. Відповідно до вимог Закону України «Про житлово-комунальні послуги», з 01.12.2021 введено в дію нові договори зі споживачами, про що підприємство інформувало в рахунках за листопад 2021 року.
28.01.2022 набрав чинності наказ Міністерства розвитку громад та територій України від 28 грудня 2021 року № 358 «Про внесення змін до Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг» (далі – Методика) 
10.02.2022 Міністерством розвитку громад та територій України надано роз’яснення «Щодо опублікування та введення в дію наказом Мінрегіону від 28 грудня 2021 року № 358 Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг у новій редакції».З урахуванням викладеного, розподіл та нарахування за послугу з постачання теплової енергії за лютий 2022 року проведено відповідно до положень Методики у новій редакції з одночасним перерозподілом нарахувань, проведених за січень 2022 року.
Методикою врегульовано питання щодо визначення та розподілу обсягу спожитої теплової енергії за допомогою вузла (вузлів) комерційного обліку, а також розрахунково у разі його відсутності, тимчасового виходу з ладу або втрати.
 
Так, у разі відсутності вузла комерційного обліку теплової енергії, загальний обсяг споживання теплової енергії визначається згідно нормативного теплового навантаження будинку, що підлягає щомісячному коригуванню за фактичною кількістю годин постачання теплової енергії та фактичною середньомісячною температурою зовнішнього повітря.

У разі виходу з ладу або втрати вузла комерційного обліку, до відновлення його роботи або заміни, загальний обсяг споживання теплової енергії здійснюється розрахунково, з урахуванням фактичного споживання теплової енергії в аналогічному періоді попереднього опалювального сезону та коефіцієнту, що враховує відхилення температури зовнішнього повітря у розрахунковому періоді та аналогічному періоді попереднього опалювального сезону.

З 01.01.2022 загальний обсяг теплової енергії спожитої для надання послуги з постачання теплової енергії розподіляється на:
- обсяг теплової енергії витраченої на опалення приміщень будівлі;
- обсяг теплової енергії, витраченої на загальнобудинкові потреби опалення – витрати на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень, на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення, та обсягу теплової енергії, який надходить від ділянок транзитних трубопроводів до приміщень з індивідуальним опаленням та/або окремих приміщень з транзитними мережами опалення. 
Тобто обсяги теплової енергії, визначені окремо на опалення місць загального користування та на забезпечення функціонування системи опалення будинку (частки від загального обсягу спожитої послуги з постачання теплової енергії) змінено на обсяг (частку) теплової енергії, витраченої на загальнобудинкові потреби опалення будинку.
Обсяг теплової енергії витраченої на загальнобудинкові потреби розраховується в залежності від поверховості будинку та складає відповідну частку від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будинку:
-для 1-5 поверхових будинків – 25 %; 
- для 6-10 поверхових будинків – 20 %; 
- для будинків вище 10 поверхів – 15 %.

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?

                                     
У будинках, 100% оснащених вузлами розподільного обліку теплової енергії, обсяг теплової енергії витраченої на загальнобудинкові потреби розраховується як різниця між обсягом теплової енергії, визначеним відповідно до показань вузла комерційного обліку, та сумарним обсягом спожитої теплової енергії на опалення приміщень (квартир) споживачів, що визначається відповідно до показань вузлів розподільного обліку теплової енергії, та мінімального споживання теплової енергії в цих приміщеннях.
Обсяг теплової енергії, витраченої на загальнобудинкові потреби розподіляється між усіма квартирами та нежитловими приміщеннями, які знаходяться у житловому будинку незалежно від наявності або відсутності послуги, а саме:
із послугою постачання теплової енергії;
із індивідуальним опаленням;
у яких послуга відсутня (приміщення без постійного джерела опалення).

Методикою також передбачено розрахунок максимальної частки споживання теплової енергії в опалювальному приміщенні без приладу обліку. Максимальна частка питомого споживання теплової енергії на опалення 1 м² приміщення, не оснащеного вузлом розподільного обліку, визначається згідно максимального теплового навантаження будівлі пропорційно до опалювальної площі приміщення. 
Впроваджено коефіцієнт, що враховує площу приміщень з індивідуальним опаленням у будівлі/будинку. Обсяг теплової енергії, витраченої на загальнобудинкові потреби опалення коригується із застосуванням зазначеного коефіцієнту.
Відповідно до положень Методики у новій редакції, обсяг розподіленої у житловому будинку теплової енергії має такі складові:
  

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?


 Збільшення рядків у рахунках відбулося внаслідок розширення аналітики складових нарахувань за послугу з постачання теплової енергії. При цьому загальна кількість розподіленої між квартирами теплової енергії не перевищує загальний обсяг теплової енергії, визначений за показаннями вузлів комерційного обліку.


Більше того, сама логіка нової редакції Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, спрямована дотримання справедливого перерозподілу тепла (а отже і його вартості) між усіма споживачами у межах житлового будинку. На практиці це означає, що «економити» на опаленні своєї оселі коштом сусідів, які в такому випадку обігріватимуть не лише себе, — стало економічно не вигідно! До того ж, навіть у разі такої «економії», за тепло усе одно платити доведеться, а із сусіда відповідна частина оплати буде знята! 

Як розподіляється теплова енергія у житлових будинках не обладнаних будинковим тепловим лічильником?


Для будинків, в яких вузол комерційного обліку теплової енергії не встановлено, загальний (фактичний) обсяг спожитої послуги з постачання теплової енергії розраховується за максимальним тепловим навантаженням будинку з урахуванням фактичної кількості годин постачання теплової енергії та фактичної середньомісячної температури зовнішнього повітря. Із зазначеним навантаженням, в розрізі адрес житлових будинків, можна ознайомитися у договорі або на офіційному сайті підприємства. 

При розрахунках теплового навантаження «Полтаватеплоенерго» використовувало наявну у нього інформацію про проектне рішення будинку.

Для житлових будинків, які збудовані та введені в експлуатацію до 2000 року, теплове навантаження на опалення будівель, на які відсутня проєктна документація, визначається за формулою 2.14 КТМ 204 України 244-94 «Норми та вказівки по нормуванню витрат палива та теплової енергії на опалення житлових та громадських споруд, а також на господарсько-побутові потреби в Україні».

Співвласники житлового будинку можуть своїм коштом замовити виготовлення енергетичного паспорту в організації, представник якої має кваліфікаційний атестат про ведення діяльності з проведення аудиту енергетичної ефективності будівель. На підставі цього документу, фахівці підприємства на наступні періоди внесуть уточнення до своєї бази. Особливо актуальним це буде після проведення заходів з комплексного утеплення.

Для визначення кількості фактично спожитої житловим будинком теплової енергії, необхідно невідкладно обладнати його комерційним (будинковим) приладом обліку теплової енергії.


Який вигляд має нова форма рахунку за послуги підприємства?

Фактично, всі рахунки, що надсилає «Полтаватеплоенерго» своїм споживачам можна розділити на дві категорії: для житлових будинків із індивідуальним поквартирним обліком теплової енергії та без нього.

Розглянемо докладніше обидва зразки.

 

 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?


 

 

 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Як змінився рахунок на послуги підприємства та чим викликані ці зміни?

  

 З нарахуваннями за спожиті послуги у березні поточного року можна ознайомитись за допомогою інфо-ботів та в "Особистому кабінеті споживача"


Пресслужба «Полтаватеплоенерго» 

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber  чи Telegram.
 
  

 

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО