«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Безперебійність теплопостачання низки лікарняних закладів обласного центру опинилось під загрозою.

2021-12-03  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»:
Безперебійність теплопостачання низки лікарняних закладів обласного центру опинилось під загрозою.

Якісне і безперебійне теплопостачання — така мета діяльності полтавських теплоенергетиків. А особливо, якщо мова йде про опалення лікарняних установ та освітніх закладів. Проте, саме ці принципи при забезпеченні теплом і гарячою водою об’єктів критичної інфраструктури міста і опинились під загрозою.
Котельня по вул. Дмитрієва, 7-В, що розташована у центрі Полтави і забезпечує теплом 19 лікарняних закладів, серед яких – увесь комплекс обласної лікарні, дитячої обласної лікарні, онко- та кардіодиспансери, станцію переливання крові та станцію швидкої медичної допомоги. Крім того вона, надає тепло та забезпечує гарячою водою 30 житлових будинків та 3 освітні заклади. 


Котельню збудували та ввели у експлуатацію ще у 1973 році. Проектувалася вона як «парова», але згодом, у 1989 році, її перевели у водогрійний режим. Така трансформація була викликана режимом теплоспоживання підключених до неї об’єктів, але суттєво знизила термін експлуатації котлів та збільшила кількість аварій на вже тоді не новому обладнанні. 

На сьогодні, вік цих котлів наближається до півсторіччя, і застаріла технологія та зношене обладнання ледве справляються зі своєю функцією, — зазначає технічний директор ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко:
«В сьогоднішніх умовах експлуатація «парових» котлів у водогрійному режимі — не є правильним технічним рішенням, і тим більше не відповідають вимогам енергоощадності. Та все ж, найбільше занепокоєння викликає саме надійність їх роботи. Розуміючи це, ми шукаємо можливість провести повну реконструкцію цієї котельні.»

Через численні зварювальні роботи навіть змінилася структура металу. Три тижні тому на котельні виникла аварійна ситуація, пов’язана зі значним витоком теплоносія. Ремонтні роботи по її усуненню тривають і досі, — говорить заступник начальника 4 теплового району Максим Шинкарук та застерігає немає жодної гарантії, що ця котельня в змозі забезпечити безперебійне теплопостачання і у наступному опалювальному періоді. 
«На котельні знаходяться котли ДКВРи – це парові котли, переведені в водогрійний режим ще за радянських часів. Після включення котлів в роботу, із початком цьогорічного опалювального періоду, не пройшло і двох місяців, а котел №3 після вже вийшов із ладу.»

Працівники Полтавської обласної клінічної лікарні ім. Скліфосовського стурбовані, адже стабільність температурного режиму в медзакладах не має стояти під питанням, а надто зараз, в період Ковід-пандемії. За словами заступника головного лікаря з технічних питань ПОКЛ ім. Скліфосовського Валерія Лещенка:
«Це – лікарня, де постійно триває лікувальний процес. Опалення, подача гарячої води здійснюється в операційні зали, палати. Крім того саме з цієї котельні здійснюється подача пару для дезкамери, для проведення дезінфекцій та ін.» 

Технічний директор ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» Володимир Пасічко переконаний, що до наступного року дану котельню треба терміново реконструювати та встановити сучасні котли із ККД вище 94%. Але для цього, за попередніми оцінками, необхідно близько 41 млн грн. Натомість «Полтаватеплоенерго», у кращому випадку, зможе знайти лише половину цієї суми, — зазначає Володимир Пасічко і додає: «Тому ми звернулися до нашого власника, обласної ради, до Полтавської ОДА з проханням допомогти із фінансуванням ремонтних робіт. Адже левова частка споживачів зазначеної котельні — це лікарняні заклади, фінансування яких здійснюється саме із обласного бюджету.» 

Полтавські теплоенергетики планують подати проектно-кошторисну документацію на державну експертизу та сподіваються, що, завдяки підтримці обласної влади, питання повної реконструкції котельні по вул. Дмитрієва, 7, вдасться вирішити вже влітку наступного року.

За матеріалами 
прессслужби «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО