Майже 80% житлових будинків Полтави оснащені приладами обліку теплової енергії

2017-09-22


МАЙЖЕ 80% ЖИТЛОВИХ БУДИНКІВ ПОЛТАВИ ОСНАЩЕНІ ПРИЛАДАМИ ОБЛІКУ ТЕПЛОВОЇ ЕНЕРГІЇ

Обласне комунальне підприємство «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» продовжує активну підготовку теплового господарства міста до нового опалювального сезону. І якщо підготовка теплового господарства майже завершена, то роботи зі встановлення будинкових вузлів обліку теплової енергії тривають. У планах підприємства — до кінця року обладнати тепловими лічильниками 90% житлового фонду нашого міста.

Так, нещодавно бригада ПОКВПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» завершила встановлення будинкового вузла обліку теплової енергії у будинку на вулиці Івана Мазепи, 19. Тут установлено безпосередньо обчислювач, нову запірну арматуру, фільтрувальні елементи, а також замінено частину трубопроводів до теплообмінника. Мешканці будинку впевнені, що тепловий лічильник допоможе їм контролювати обсяги споживання теплової енергії і вживати всіх заходів, щоб зменшити суми в платіжках за опалення. Як зазначають полтавські теплоенергетики, роботи по облаштуванню житлового будинку приладом обліку займають у середньому один-три дні, хоча винятки, звичайно, також бувають.

Про облік споживання теплової енергії та стан оснащеності житлового фонду міста будинковими приладами обліку теплової енергії розповів головний інженер ПОКВПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» Володимир ПАСІЧКО.

— Володимире Степановичу, тож який стан оснащеності міста приладами обліку теплової енергії? Скільки лічильників уже вдалося встановити?

— Варто зазначити, що загалом наше підприємство у Полтаві опалює 1 244 багатоквартирні житлові будинки. Із них на середину вересня оснащено лічильниками понад 960 будинків. Більш ніж 460 з них були встановлені цього року, а загалом на нинішній рік заплановано обладнати тепловими лічильниками ще майже 200 полтавських житлових будинків.
На жаль, мушу визнати той факт, що графік встановлення лічильників у міжопалювальний період не виконаний у повному обсязі. Причиною цього став складний фінансовий стан підприємства через суттєву заборгованість державного бюджету по виплатах пільг і субсидій за надання житлово-комунальних послуг, розмір якої на початок вересня 2017 року перевищував 144 млн грн. Але ми розраховуємо, що врешті-решт питання про виділення коштів із держбюджету на відшкодування пільг та субсидій вирішиться, до того ж із настанням опалювального періоду активніше почнуть надходити кошти від споживачів — так зможемо надолужити згаяне і до кінця цього року реалізувати задумане.

— А звідки взагалі беруться кошти на облаштування полтавських багатоповерхівок лічильниками теплової енергії?

— Фінансування встановлення теплових лічильників здійснюється винятково за рахунок тарифних коштів у складі інвестиційної програми підприємства — інших джерел немає. Звичайно, підприємство неодноразово зверталося до органів місцевого самоврядування щодо надання бюджетного фінансування на зазначені заходи, але прохання залишилися без відповіді, принаймні поки що.

— У які строки планує вкластися ваше підприємство по облаштуванню житлового фонду міста будинковими лічильниками теплової енергії?

— У планах нашого підприємства до кінця поточного року досягти 90% рівня оснащеності житлових будинків тепловими лічильниками. Для цього, як зазначалося раніше, необхідно забезпечити облік споживання послуги з централізованого опалення ще майже у 200 полтавських багатоповерхівках. Облаштування тепловими лічильниками решти житлового фонду міста буде завершено вже у наступному році. До цих 10% відносяться будинки, мешканці яких з різних причин не допустили фахівців підприємства до виконання робіт по монтажу лічильників, а також будинки, які мають незначну поверховість, невелику кількість квартир і в загальному обсязі реалізованої теплової енергії займають мінімальну частку.

— Нещодавно набув чинності Закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Як він вплине на проходження цьогорічного опалювального періоду та як його реалізація позначиться на кожному з полтавців?

— Із 2 серпня цього року набув чинності закон про комерційний облік житлово-комунальних послуг. Насамперед він зобов’язує теплопостачальні організації протягом року обладнати вузлами комерційного обліку теплової енергії будівлі, приєднані до зовнішніх інженерних мереж, а вузлами комерційного обліку гарячої води — протягом двох років з дня набрання чинності цим законом. Загалом же запровадження норм цього закону дозволить не лише контролювати ефективність реалізації заходів з підвищення енергоефективності, а й спонукатиме мешканців житлових будинків до раціонального використання енергоресурсів у побуті. Адже завдяки обліку послуг населення сплачуватиме лише за спожиті ресурси. У підсумку все це має сприяти поступовому зменшенню витрат на оплату комунальних послуг. Окрім цього, згаданий закон визначає порядок встановлення приладів обліку, висуває нові вимоги до розподілу теплової енергії, а також встановлює організаційно-правові засади щодо оформлення рахунків споживачам за спожиті послуги.
Узагалі цей закон містить багато нових положень, які раніше в Україні не застосовувалися. Серед важливих можна виділити такі. Комерційним (той, по якому нараховується обсяг наданої послуги) є вузол обліку, який встановлюється на вводі житлового будинку. Вводиться поняття «розподільчого обліку» або «приладів-розподілювачів», тобто після того, як комерційний вузол обліку зафіксував обсяг спожитої послуги, розподіл здійснюється відповідно до показників приладів розподільчого обліку або приладів-розподілювачів. А загалом принцип закону такий: облік здійснюється на вводі до житлового будинку, і всі його мешканці повинні сплачувати за той обсяг послуги, який зафіксував будинковий обліковий прилад. Але показники приладів-розподілювачів (квартирних лічильників за умови їх наявності) також враховуються.

— Полтавці вже давно звикли, що на початку кожного місяця до їхніх поштових скриньок надходить повідомлення від абонентської служби вашого підприємства про кількість і вартість спожитих ними послуг за попередній місяць. Скажіть, як устигають ваші працівники наприкінці кожного місяця зібрати дані про те, скільки кожен житловий будинок у нашому місті спожив теплової енергії для його опалення? Багатьох також турбує питання, чи можуть і вони контролювати обсяги споживання тепла їхнім житловим будинком?

— Коли ми тільки розпочинали встановлювати будинкові теплові лічильники, то вже тоді розуміли, що зняти показники з такої великої кількості облікових приладів за кілька днів просто фізично неможливо. Тому ми відразу заклали в проектну документацію і реалізували можливість дистанційного збору даних показників теплових лічильників. На сьогодні понад 400 теплових лічильників уже обладнані модемами для передачі даних, тобто всю інформацію про їхню роботу можна отримувати дистанційно. Ті ж лічильники, які на сьогодні не обладнані такою системою, поки що будуть обслуговуватися фахівцями підприємства, так би мовити, у ручному режимі. Тобто показники вони зніматимуть безпосередньо у місці встановлення лічильника в присутності представників споживача. Але в планах підприємства вже в найближчому майбутньому всі встановлені будинкові теплові лічильники обладнати засобами дистанційної передачі даних.
Щодо контролю за обсягами спожитої теплової енергії, то ми пропонуємо мешканцям усіх житлових будинків обрати уповноважену особу, котра володіє відповідними знаннями й може контролювати роботу облікового приладу, проводити аналіз даних. І в переважній більшості житлових багатоповерхівок така особа вже є (окрім усього, вона здійснює й регулювання обсягів споживання будинком теплової енергії). На початковому етапі (одразу ж після облаштування вузла обліку теплової енергії) фахівці підприємства встановлюють розрахункові витрати теплоносія, ознайомлюють із ними відповідну особу й пояснюють, яким чином можна здійснювати регулювання теплової енергії залежно від потреб житлового будинку, щоб і суми в платіжках не шокували, і ніхто не нарікав на занизьку температуру у квартирі.

— Незабаром розпочнеться опалювальний сезон 2017-2018 рр. Яка взагалі ситуація з обліком споживання тепла та гарячої води у нашому місті? Як змінилася чисельність полтавців, що в опалювальному періоді 2017-2018 рр. буде розраховуватися за послугу з централізованого опалення за показниками індивідуальних/будинкових лічильників теплової енергії?

— Що стосується теплової енергії, то вже тепер мешканці понад 77% житлових будинків нашого міста на початок опалювального сезону будуть сплачувати за опалення, виходячи з обсягів фактично спожитої їхнім житловим будинком теплової енергії (за показниками теплового лічильника). А до кінця цього року їх частка зросте до 90%. Що ж стосується встановлення квартирних приладів обліку теплової енергії, то майже 73% (або понад 2800 квартир) із тих осель, де існує така технічна можливість, на сьогодні це вже зробили. А квартирний облік гарячої води в нашому місті завжди був на високому рівні — споживачі встановлюють такі прилади обліку за власний кошт, розуміючи, що за їхньої наявності сплачуватимуть за фактично використану воду і таким чином не залежатимуть від норм споживання. До речі, Закон «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» покладає обов’язок на споживачів протягом трьох років обладнати свої приміщення приладами обліку гарячої води. Це по-перше. А по-друге, механізм розподілу кількості води за будинковим лічильником такий, що він стимулюватиме людей встановлювати облікові прилади, адже так розраховуватися за гарячу воду значно вигідніше.
Щодо нарахування плати за спожиту теплову енергію, то цей порядок чітко оговорений у правилах надання населенню послуг із теплопостачання. Усе дуже просто: за основу беруться показники будинкового теплового лічильника. Нарахування ж здійснюються пропорційно до опалювальної площі споживачів, а у квартирах, де є розподільчі прилади, — з урахуванням показників останніх. Стосовно інформації про обсяг спожитої теплової енергії, то її ми щомісяця доводимо до споживача в рахунку за спожиту послугу.

— А як бути решті полтавців, у яких лічильники ще не встановлені? Як вони цього року будуть розраховуватися за опалення своїх осель?

— Мешканцям житлових будинків, не обладнаних вузлами комерційного обліку, нарахування за послугу з централізованого теплопостачання відбуватимуться відповідно до вимог правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення згідно з установленими нормативами (нормами) споживання з розрахунку за 1кв.м опалюваної площі квартири та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання послуги в місяці, який є розрахунковим.

— В уявленні багатьох українців існує переконання, що для того, аби заощаджувати на опаленні, достатньо встановити лічильник тепла — і відразу після його встановлення вже автоматично починаєш економити. Чи відповідає таке уявлення дійсності й що реально може посприяти економії коштів споживачів?

— Не всі споживачі розуміють, що прилад обліку — це не засіб економії чи засіб зменшення споживання. Він лише фіксує фактичну кількість спожитих послуг. А для того, щоб сплачувати по лічильнику менше, необхідно насамперед вжити певних заходів зі зменшення споживання теплової енергії, а також вчитися раціонально використовувати теплову енергію в побуті. Найперше — це утеплення і ще раз утеплення як власних осель, так і місць загального користування, ізоляція розподільчих трубопроводів системи опалення всередині житлового будинку. По-друге, важливо зменшити обсяги споживання теплової енергії за рахунок встановлення у квартирах температури, близької до нормативної (18-20°С). Якщо в оселях мешканців багатоповерхівки температура становитиме 22-25°С, то зрозуміло, що після встановлення теплового лічильника будинки, де у квартирах температура вище норми, будуть сплачувати більше. Тобто головне — ощадливе ставлення до теплової енергії. Тоді й суми в платіжках мешканців таких будинків будуть вигідно відрізнятися від нарахувань за нормою споживання.

Вікторія БІЛОКІНЬ, Газета «ПОЛТАВСЬКИЙ ВІСНИК»

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО