«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Як уникнути заборгованості, маючи субсидію чи пільги на послуги підприємства?

2018-08-02  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: ЯК УНИКНУТИ ЗАБОРГОВАНОСТІ, МАЮЧИ СУБСИДІЮ ЧИ ПІЛЬГИ НА ПОСЛУГИ ПІДПРИЄМСТВА?

За підсумками опалювального періоду почастішали звернення споживачів, які користувалися субсидією або мали пільги в опалювальному сезоні 2017-2018 рр. щодо нарахувань за послуги підприємства. Зокрема, споживачів цікавить, як у них на початку літа виникла заборгованість за отримані в опалювальному періоді послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води. Абонентська служба, проаналізувавши й узагальнивши ці звернення, надає роз’яснення на прикладі найбільш типових ситуацій.

Перш за все, необхідно зазначити, що допомога держави при оплаті послуг підприємства у вигляді субсидії призначається окремо по кожній з послуг: на опалення й на гарячу воду. Після закінчення опалювального періоду невикористані субсидії за результатами розрахунку (окремо по кожній послузі) підприємство повертає до бюджету.

Чому в отримувачів субсидії за підсумками опалювального періоду могла з’явитися заборгованість?

Для прикладу: припустімо, що родині з 3 осіб призначено субсидію на опалення — 1 100 грн та на гарячу воду — 290 грн. Обов’язкова частка щомісячної оплати складає відповідно 112,08 грн та 63,33 грн. Нехай опалювальна площа квартири, в якій мешкає родина, становить 50 кв. м. Субсидія призначається та нараховується щомісяця за встановленими підприємству тарифами: на опалення — 1 332,82 грн/Гкал, на гарячу воду — 73,61 грн/куб. м.

Припустімо, що у їхньому будинку (як і в понад 90% полтавських житлових будинків) встановлено будинковий засіб обліку теплової енергії і, наприклад, у січні на опалення квартири спожито 0,7 Гкал теплової енергії. За таких умов мешканцям цієї оселі нараховано за опалення 932,97 грн (0,7 Гкал х 1 332,82 грн). Відповідно за цей місяць у споживачів за рахунок призначеної субсидії виникає переплата за опалення у розмірі -167,03 грн (932,97 грн – 1 100 грн).

Припустімо, ця ж родина у січні використала тільки 2 куб. м гарячої води, хоча призначеною субсидією передбачається фінансове відшкодування при споживанні послуги в межах соціальної норми, тобто 4,8 куб. м (соціальну норму 1,6 куб. м на одну особу необхідно помножити на три особи). За рахунок призначеної субсидії виникає переплата за гарячу воду в розмірі -142,78 грн (73,61 грн/куб. м х 2 куб. м – 290 грн).

Тобто в рахунку на оплату послуг за вищевказаний розрахунковий період будуть відображені переплати за послуги з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води.

На цьому прикладі ми побачили, що родина за рахунок призначених, але невикористаних субсидій у січні мала переплату за послуги. У наступні розрахункові місяці ця переплата зараховувалась окремо по опаленню та окремо по гарячій воді. На вимогу постанови Кабінету Міністрів України №534 від 23.08.2016 за підсумками опалювального періоду до 1 червня 2018 року було проведено розрахунок невикористаних сум субсидій, які підприємство повернуло до бюджету.

Якщо споживач не сплачував щомісяця обов'язкової частки за послуги, що визначена у повідомленні про призначення субсидії, за результатами перерахунку в нього виникне заборгованість. Саме тому важливо при користуванні субсидією щомісяця сплачувати обов'язкову частку витрат на оплату послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води. Крім того, додатково необхідно сплачувати повну вартість послуг, спожитих понад соціальну норму:

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Як уникнути заборгованості, маючи субсидію чи пільги на послуги підприємства?

 

Звертаємо увагу, що відповідно до порядку розрахунку та повернення до бюджету невикористаних сум субсидії для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів №534 від 23.08.2016, розрахунок невикористаних сум субсидії виконується підприємством станом на 1 травня та 1 жовтня.

Як правильно сплачувати за послуги при користуванні пільговою знижкою?

Окремо надаємо роз’яснення з приводу застосування соціальної норми у разі використання теплової енергії для централізованого опалення при проведенні нарахувань за послугу з централізованого опалення з урахуванням пільгової знижки.

Наприклад, у квартирі з опалювальною площею 40 кв. м зареєстровано 2 особи, які мають статус інваліда війни та, відповідно, право на пільгову знижку 100%. І їхній житловий будинок обладнано будинковим засобом обліку теплової енергії. 

Соціальна норма на послугу з централізованого опалення для розрахунку розміру пільгової знижки з урахуванням коригуючих коефіцієнтів залежно від поверховості будинку розраховується таким чином:

0,0431 Гкал/кв. м х 0,422 = 0,0181882 Гкал/кв. м — на місяць в опалювальний період, де:

0,0431 Гкал/кв. м — соціальний норматив на централізоване опалення для житлових будинків, обладнаних будинковими приладами обліку теплової енергії;
0,422 — коригуючий коефіцієнт для розрахунку розміру витрат теплової енергії на потреби опалення для будівель на 5 і більше поверхів для Полтавської області.

Отже, пільга на оплату послуги з централізованого опалення для зазначеної квартири надається в межах 0,727528 Гкал на місяць в опалювальний період (40 кв. м х 0,0181882 Гкал/кв. м).

У січні ця родина спожила, наприклад, 1 Гкал. Пільгова знижка розповсюджується на 0,727528 Гкал, решта 0,272472 Гкал (1 Гкал - 0,727528 Гкал) оплачується за чинним тарифом на теплову енергію для потреб населення — 1 332,82 грн/Гкал. 

Шановні споживачі! Користуючись допомогою держави при оплаті послуг з централізованого опалення та централізованого постачання гарячої води, будьте уважні та дотримуйтесь правил користування цією допомогою.

Прес-служба ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО