Індивідуальний облік тепла у житлових будинках: очікування та реалії

2018-11-05  


ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ОБЛІК ТЕПЛА У ЖИТЛОВИХ БУДИНКАХ:
ОЧІКУВАННЯ ТА РЕАЛІЇ

24 жовтня 2018 року набула чинності постанова №829 Кабінету Міністрів України, якою затверджено Порядок визначення технічної можливості встановлення вузлів розподільного обліку теплової енергії та економічної доцільності встановлення приладів-розподілювачів теплової енергії. 

Ідея можливості індивідуального обліку тепла незалежно від способу розподілу теплової енергії в будинку знайшла широкий відгук серед мешканців багатоповерхівок з централізованим опаленням, особливо серед тих, в яких тепло розподіляється вертикально. Однак чимало засобів масової інформації в погоні за рейтингами і тиражами (можливо, навіть не навмисно) спотворюють інформацію, стверджуючи, що віднині і в будинках з вертикальним розподілом тепла споживачі можуть встановлювати індивідуальні (квартирні) лічильники теплової енергії. Це викликало сплеск звернень громадян до «Полтаватеплоенерго» з проханням якщо не забезпечити монтаж таких лічильників, то хоча б пояснити саму процедуру їх встановлення. Тож різницю між вузлами розподільного обліку теплової енергії та приладами-розподілювачами і умови їх встановлення розкрив заступник генерального директора із збуту ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» Роман КАШИН. 

— Індивідуальний облік тепла завжди був бажаним для споживачів, — говорить Роман Кашин. — Оскільки він дає можливість мешканцям кожної окремої квартири контролювати обсяг теплової енергії, яка використовується для опалення їхнього помешкання, а значить, раціонально її споживати, зменшуючи тим самим суми у платіжках. Жителі багатоповерхівок, зведених переважно після 2000 року з горизонтальною системою розподілу теплоносія по будинку, уже давно почали встановлювати вузли розподільного обліку теплової енергії (тобто індивідуальні лічильники тепла). Таким чином, вони можуть самостійно регулювати температуру в своїх оселях і сплачувати лише за тепло, фактично спожите їхньою квартирою, та за опалення місць загального користування (МЗК) разом з втратами теплової енергії розподільчими трубопроводами в межах житлового будинку. 

Індивідуальний облік тепла у житлових будинках: очікування та реалії

 

Натомість жителі будинків з вертикальним розподілом тепла сплачують за показниками комерційного (будинкового) приладу обліку теплової енергії пропорційно до опалювальної площі їхньої квартири. 

Індивідуальний облік тепла у житлових будинках: очікування та реалії

 

І хоча будинкові лічильники також дають змогу регулювати подачу теплоносія і відповідно температуру в приміщеннях, сусідам часто нелегко домовитися між собою, яка температура буде комфортною для всіх та обрати відповідальну особу, що займатиметься регулюванням. Донедавна індивідуальний облік теплової енергії для жителів таких будинків був нездійсненною мрією, адже встановити квартирні лічильники тепла в таких багатоповерхівках технічно неможливо. 

— Тож уряд своєю резонансною постановою запропонував альтернативу, – пояснює далі заступник генерального директора «Полтаватеплоенерго» Роман Кашин. — Якщо конструкція системи опалення не дозволяє встановити індивідуальний лічильник, то можна кожен радіатор опалення обладнати приладом-розподілювачем теплової енергії. При цьому в обох випадках (при оснащенні і квартирними лічильниками, і приладами-розподілювачами) не потрібно готувати проектну документацію, збирати технічні умови і погоджувати своє рішення з державними органами. Достатньо лише, щоб житлова багатоповерхівка була обладнана комерційним (будинковим) вузлом обліку теплової енергії. 

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України підкреслює, що прилади-розподілювачі теплової енергії – це поки що єдина можливість індивідуального обліку тепла для мешканців будинків з вертикальним опаленням.

Індивідуальний облік тепла у житлових будинках: очікування та реалії

 

Однак для встановлення приладів-розподілювачів теплової енергії необхідне дотримання низки умов. Найперша – це оснащення багатоповерхівки будинковим (комерційним) вузлом обліку теплової енергії і збалансована робота внутрішньобудинкової системи опалення, коли досягнута оптимальна витрата теплоносія. По-друге, приладами-розподілювачами мають бути оснащені всі радіатори опалення в кожній окремій квартирі (тобто якщо у вашій оселі встановлено, приміром, три батареї, то на всіх трьох мають стояти прилади-розподілювачі). Модель приладу-розподілювача власник чи співвласник будівлі може вибрати сам, але має погодити з підприємством-теплопостачальником, оскільки він повинен відповідати вимогам Держстандарту і бути оснащеним системою дистанційного зняття показань. Також у разі застосування вузлів розподільного обліку або приладів-розподілювачів теплової енергії усі опалювальні прилади обладнуються автоматичними регуляторами температури повітря у приміщенні, встановленими після замикаючих ділянок перед радіаторами опалення на стояках. 

— Але найголовнішою умовою встановлення приладів-розподілювачів, – акцентує Роман Кашин, — є те, що ними має бути обладнано не менш як 50% усіх опалювальних приладів у будинку, крім розташованих у місцях загального користування. Хочу наголосити, що в розрахунок береться саме кількість радіаторів, а не квартир, особових рахунків чи мешканців. Тож жителям багатоповерхівок з вертикальним розподілом усе-таки доведеться домовлятися, бо одна квартира не зможе обладнати своє помешкання приладами-розподілювачами, цього буде замало.

Водночас нововведення Кабміну щодо індивідуального обліку тепла, крім розширення можливостей для споживачів, спричинило і кілька проблемних моментів. Перший – це відсутність на даний час підзаконного акту Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» щодо методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг. Тобто теплопостачальні підприємства іще не мають механізму нарахувань плати за отримане тепло в квартирах з приладами-розподілювачами та без них. Друга проблема – це відсутність приладів-розподілювачів у продажу. Тож навіть якщо мешканці будинку високоорганізовані та мають фінансові можливості для використання таких приладів, найближчим часом встановити їх навряд чи вийде. У такій ситуації залишається тільки чекати. В усякому разі, тільки-но відбудуться якісь зміни в законодавстві чи з’являться новини від виробників та постачальників обладнання, «Полтаватеплоенерго» відразу поінформує своїх споживачів усіма доступними способами.

Індивідуальний облік тепла у житлових будинках: очікування та реалії

 

Насамкінець нагадаємо, що прилади обліку чи прилади-розподілювачі – це лише засоби контролю за спожитою тепловою енергією. Щоб дійсно економити, потрібно навчитися основ раціонального енергоспоживання і вжити відповідних заходів – утеплити зовнішні огороджувальні конструкції і трубопроводи, слідкувати, щоб тепло не тікало через відчинені двері та вікна в під’їздах тощо. Пам’ятаймо, що тепло любить, коли його бережуть.

Прес-служба
ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго».

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО