З книжками в сумці і котельнями на думці: як молоді теплоенергетики поєднують навчання з роботою?

2018-11-16  


З КНИЖКАМИ В СУМЦІ І КОТЕЛЬНЯМИ НА ДУМЦІ: ЯК МОЛОДІ ТЕПЛОЕНЕРГЕТИКИ ПОЄДНУЮТЬ НАВЧАННЯ З РОБОТОЮ?

Студентські роки недаремно називають найкращою порою в житті людини, адже це час, коли ще відкриті всі горизонти і від можливостей паморочиться в голові. Недарма в самий розпал навчального року – 17 листопада – прийнято відзначати Міжнародний день студентів.


Бути студентом – значить не втрачати марно жодної хвилини, знаходячи нових друзів, набираючись щонайбільше вражень і, звісно, формуючи із себе професіонала та особистість. Немало студентів, уже відчуваючи під ногами міцний фаховий ґрунт, пробують свої сили на першому робочому місці, поєднуючи і навчання, і працю. Представники такої активної молоді є й у трудовому колективі «Полтаватеплоенерго».

Інженер групи контролю за якістю теплопостачання Микита Єршов навчається на п’ятому курсі Полтавського національного технічного університету ім. Ю. Кондратюка. І вже майже рік працює в службі контролю за збутом теплової енергії. Говорить, що спеціальність теплоенергетика обирав, опираючись на свою шкільну любов до фізики. І саме в цій професії вона, на його думку, якнайширше застосовується на практиці. Зізнається, що про свій вибір ще жодного разу не пошкодував, адже навчання дається легко і цікаво. Микита – староста групи, тож і лідерські якості йому теж властиві. А ще він любить наукову роботу, не обмежуючись тільки дипломними проектами.

— Багато моїх однокурсників, готуючи магістерську дипломну роботу, брали за основу свій попередній доробок, з яким закінчували бакалаврат. Я ж вирішив, що це буде надто просто. Тому повністю відійшов від попереднього проекту, хоча він і був дуже цікавим, – ділиться Микита Єршов.

Здобуваючи ступінь магістра, хлопець вирішив, що настав час пробувати себе на професійній ниві. Адже лекційного навантаження зараз уже майже немає, і студенти займаються лише своїми науковими дослідженнями. Микита зізнається:

— У мене з’явилося багато вільного часу. Чому б не провести його з користю: і знання закріпити, і практичних навичок набути, і, звісно, якісь кошти заробити? 

Шукати перше місце роботи майбутньому магістрові довго не довелося: після кількох співбесід його прийняли в колектив «Полтаватеплоенерго». Микита Єршов пригадує, що йому пророкували місце дублера майстра на одному з теплових районів підприємства з перспективою перейти на посаду майстра. Та невдовзі запропонували іншу посаду, яку він зараз і обіймає.

— Працівники служби контролю за збутом теплової енергії слідкують, щоб мешканці усіх багатоповерхівок нашого міста, які отримують послуги від підприємства, були з теплом і гарячою водою. Якщо в когось виникають питання до якості послуг з централізованого теплопостачання, споживачі звертаються до нас, і я як інженер служби з’ясовую причини неполадок та надаю технічні рекомендації, у тому числі й балансоутримувачам, як їх усунути. Крім того, наша служба відповідає за встановлення й обслуговування будинкових теплових лічильників. Але зона моєї відповідальності – передусім саме якісне теплопостачання, – розповідає про свою роботу Микита Єршов.

Служба контролю за збутом теплової енергії створена порівняно недавно, тож і колектив її також молодий. Хлопець зізнається, що з колегами йому спілкуватися дуже легко, адже всі вони перебувають приблизно в одній віковій групі. Єдина відмінність – досвід. 

— Мені імпонує те, що на цій роботі я на практиці застосовую здобуті в університеті знання. Однак усіх нюансів у виші все одно не пізнаєш. З ними доводиться знайомитись уже в процесі роботи. І тут на підмогу приходять колеги, які і підкажуть, і допоможуть, – хвалиться Микита Єршов. 

Так, на самому початку Микиті допомагали розібратися в роботі начальник служби Віктор Іванченко і безпосередній керівник Олексій Йосипенко. 

Хлопець зізнається, що робота в «Полтаватеплоенерго» не тільки допомагає удосконалити професійні вміння, а й відкриває простір для кар’єрного зростання.

— Мені в роботі часто доводиться переглядати документи, підписані Романом Кашиним. Колись Роман Олександрович починав так само, як і я, – рядовим інженером. Зараз, кілька років потому, він працює на посаді заступника генерального директора із збуту. По-моєму, це яскравий приклад того, що тут можна фахово розвиватися і досягти кар’єрних висот, – розповідає Микита. 

Такої ж думки дотримується і ще один зі студентів-теплоенергетиків Вадим Велентій. Хлопець теж навчається на п’ятому курсі техуніверситету і з весни цього року працює слюсарем-ремонтником третього теплового району «Полтаватеплоенерго». Те, що робота брудна, його не лякає. Навпаки, Вадим переконаний, що, пізнавши всі підводні течії робітничої професії, зможе в майбутньому краще орієнтуватися у своїй інженерній справі.

— Такий досвід дуже корисний, адже дає змогу зсередини побачити всі процеси, – розповідає хлопець. – І взагалі робота на тепловому районі дає стільки практичних навичок та вмінь, про які під час навчання в університеті можна лише мріяти.

Тож, незважаючи на свій статус без п’яти хвилин інженера, Вадим сумлінно ремонтує теплові мережі та обладнання котелень. Начальник третього теплового району «Полтаватеплоенерго» Валерій Бородавка своїм підопічним задоволений. Говорить, що хлопець дуже відповідальний і надійний, тож має всі шанси реалізувати себе в галузі теплоенергетики. Сам же Вадим зізнається, що без допомоги старших колег не обходиться:

— Не можна сказати, що весь колектив підприємства молодий. У нас вистачає працівників, за чиїми плечима – не один десяток років трудового стажу. Саме вони і допомагають у проблемних ситуаціях, коли не знаєш, як правильно зробити. Водночас на нашому тепловому районі працюють молоді майстри, на яких хочеться рівнятися.

Тим, хто ще не визначився з майбутньою професією, Вадим Велентій радить добре зважити всі за і проти, перш ніж іти працювати теплоенергетиком:

— Це робота, яку треба обирати за покликанням. З одного боку, вона дає відчуття причетності до чогось важливого, адже ти знаєш, що завдяки твоїй праці люди мають у своїх оселях тепло і комфорт. А з іншого боку, слід розуміти, що це робота важка і дуже відповідальна. Необхідно бути готовим до того, що в будь-який момент доведеться кидати все, навіть якщо ти у відпустці чи маєш вихідний, і поспішати на ліквідацію позаштатної ситуації. В історії «Полтаватеплоенерго» багато таких прикладів, коли тільки завдяки оперативній і злагодженій роботі всього колективу вдавалося відновити теплопостачання в максимально короткий термін.

Обидва молоді фахівці – і Микита Єршов, і Вадим Велентій – збираються й далі розвиватися в професійному плані. Й не дивно, що для цього вони обрали «Полтаватеплоенерго» — адже підприємство завжди раде прийняти до своїх лав молодих і перспективних.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів — підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО