Чим жило «Полтаватеплоенерго» у 2018-му?

2019-01-08  


ЧИМ ЖИЛО «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» У 2018-му?

Початок року завжди спонукає озирнутися назад і, перш ніж будувати плани на майбутнє, підбити підсумки вже подоланого шляху — зробити висновки з невдач і потішитися успіхами. Тож на старті нового календарного року полтавські теплоенергетики аналізують торішні події, які стали знаковими в роботі підприємства та в його новітній історії.
 

Наприкінці минулого року Національна комісія, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики і комунальних послуг, затвердила нові тарифи, з якими «Полтаватеплоенерго» і його споживачі ввійшли в новий рік. Тарифи на послугу з централізованого опалення зросли на 18,5%, однак це був вимушений хід, — пояснюють в «Полтаватеплоенерго». Найперша причина збільшення їх розміру — це зростання ціни на природний газ майже на 23%, що відбулося в Україні з 1 листопада 2018 року. А враховуючи те, що всі котельні підприємства, крім двох, працюють саме на цьому паливі, вартість газу не могла не вплинути на вартість послуг з централізованого опалення і постачання гарячої води. Тож працівники теплопостачального підприємства сподіваються на розуміння споживачів і докладають максимум зусиль, щоб усі вони були з теплом.

2018-й був ювілейним для «Полтаватеплоенерго»: підприємству виповнилося 50 років. Півстоліття тому була утворена «Дирекція об’єднаних котелень і теплових мереж», яка стала праматір’ю нинішніх потужностей підприємства. Історія «Полтаватеплоенерго» починалася з 38 котелень і 50 км мереж, сьогодні ж на його балансі більше 90 котелень і майже 215 км теплових мереж. Тож восени минулого року полтавські теплоенергетики воскрешали в пам’яті події минулих літ, вшановували нинішніх трудівників та згадували тих, хто стояв біля витоків підприємства і хто творив його історію.

Визначною подією не тільки для «Полтаватеплоенерго», а й для всієї Полтави стало проведення в нашому місті міжнародного семінару на тематику енергоефективних проектів у секторі теплопостачання України. Такі семінари Міжгалузева асоціація «Укртеплокомуненерго», до якої входить і полтавське обласне теплопостачальне підприємство, проводить щороку, проте в Полтаві — уперше. У заході взяли участь близько сімдесяти представників теплоенергетичних підприємств з усієї України та міжнародних фінансових організацій, які обговорили питання енергоефективності, економії ресурсів та зменшення собівартості теплової енергії.

У році, що минув, «Полтаватеплоенерго» зробило ще один крок на шляху взаємодії зі споживачами. Щоб мешканцям багатоповерхівок у Полтаві та ще в чотирьох районних центрах області було зручніше передавати показники індивідуальних (квартирних) приладів обліку теплової енергії і гарячої води, фахівці підприємства розробили й запровадили чат-боти у месенджерах Viber і Telegram. Віднині власники смартфонів та комп’ютерів, на яких встановлено ці додатки, мають ще один зручний спосіб передачі показників і можуть не чекати своєї черги на телефонній лінії абонентської служби підприємства.

Принципових змін цього року зазнав і цілодобовий он-лайн сервіс офіційного сайту підприємства «Мапа комерційного обліку». Якщо раніше в ньому відображалися стан оснащеності житлового будинку тепловим лічильником і обсяги споживання його мешканцями теплової енергії за підсумками кожного місяця протягом опалювального періоду, то у 2018 році спектр інформації, що подає мапа, значно розширився. Так, перед початком міжопалювального періоду вона містила графік відсутності послуги з централізованого постачання гарячої води у розрізі адрес будинків через ремонтні роботи у тепловому господарстві. Також улітку споживачі мали змогу за допомогою цього сервісу ознайомитися з підсумками опалювального сезону 2017-2018 рр. — побачити, скільки тепла надійшло в їхній будинок протягом цього періоду і скільки теплової енергії припадало на один квадратний метр опалювальної площі в їхній багатоповерхівці. Перед початком нового опалювального сезону на «Мапі комерційного обліку» була розміщена актуальна інформація стосовно стану розрахунків споживачів за отримані послуги, зокрема, щодо розмірів заборгованості у кожному будинку із переліком домогосподарств, що мають найбільші борги.

У році, що лишився позаду, «Полтаватеплоенерго» проводило масштабну роз’яснювальну роботу. Зокрема, чималий сплеск звернень до підприємства викликала постанова уряду №829, що набула чинності наприкінці жовтня і стосувалася порядку визначення технічної можливості індивідуального обліку тепла. Помилкове чи неточне трактування цієї постанови вводило споживачів в оману щодо можливості встановлення індивідуальних (квартирних) теплових лічильників у будинках з вертикальною системою розподілу теплоносія. Тож «Полтаватеплоенерго» провело широку інформаційну кампанію, розвінчуючи міфи і розкриваючи нюанси індивідуального обліку теплової енергії в будинках з різними теплотехнічними характеристиками.

Як і в попередні роки, полтавські теплоенергетики продовжили удосконалювати свої фахові уміння. Доказом цього став традиційний конкурс професійної майстерності, який уже втретє пройшов на підприємстві. Цього разу за звання кращого змагалися електромонтери — працівники служби головного енергетика. Такі заходи, на переконання теплоенергетиків, підтримують здоровий дух конкуренції, а отже, мотивують розвиватися в професійному плані, переймати досвід у старших колег і набувати все нових навичок.

Звісно, 2018 рік не був безхмарним: на мережах траплялися аварії, які працівники «Полтаватеплоенерго» подеколи навіть не мали змоги повноцінно ліквідувати. Так, у червні внаслідок гідравлічних випробувань на мережі від котельні по вул. Ціолковського, 36 були виявлені аварійні пориви. Щоб ліквідувати цю позаштатну ситуацію, полтавські теплоенергетики змушені були призупинити постачання гарячої води мешканцям частини будинків у мікрорайоні Алмазний. Однак проводити ремонтні роботи заважали кіоски ринку «Мотель», без погодження з підприємством нагромаджені в місцях пролягання комунікацій. Тому капітальний ремонт цієї ділянки теплової мережі був запланований на 2019 рік.

Немало незручностей відчули і мешканці мікрорайону Сади-2, де в самий розпал літа на виконання інвестиційної програми підприємства теплоенергетики проводили масштабні роботи із заміни магістрального трубопроводу. Цей захід був запланований давно, адже мережі, прокладені в мікрорайоні Сади-2, уже віджили своє і загрожували поривами. Тож, щоб уникнути аварійних ситуацій узимку, полтавські теплоенергетики зіграли на випередження і вчасно замінили застарілі труби на нові. Приємно, що мешканці мікрорайону з розумінням поставились до ситуації, яка склалася, і терпляче чекали завершення робіт.

Таким в новітній історії «Полтаватеплоенерго» залишиться 2018 рік — з буденними клопотами і визначними подіями, з важкою працею та нововведеннями, з постійною турботою про споживачів.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО