«Мапа комерційного обліку» покаже, скільки тепла знадобилося на опалення вашого будинку в грудні, — «Полтаватеплоенерго»

2019-01-16  


«МАПА КОМЕРЦІЙНОГО ОБЛІКУ» ПОКАЖЕ, СКІЛЬКИ ТЕПЛА ЗНАДОБИЛОСЯ НА ОПАЛЕННЯ ВАШОГО БУДИНКУ В ГРУДНІ

Зима цього року настала якраз за календарем і захурделила снігами та вдарила морозами. Порівняно з груднем 2017 року, коли стовпчик термометра тримався на позначках вище за нуль, перший місяць нинішньої зими був значно холоднішим. Так, за даними Полтавського обласного центру з гідрометеорології, середньомісячна температура зовнішнього повітря у грудні 2017 року становила +2,8°С. У грудні 2018 року цей показник був таким самим, тільки зі знаком «мінус». Тож холоднеча позначилася і на обсягах теплової енергії, спожитої на опалення житлових будинків. 

Як відбувалося нарахування за послугу з опалення у грудні минулого року?

В основі нарахувань за опалення мешканцям будинків, оснащених приладами обліку теплової енергії, лежать обсяги теплової енергії, спожитої ними в розрахунковому періоді. Щоб визначити ці обсяги, фахівці «Полтаватеплоенерго» послуговуються показниками будинкового теплового лічильника, які фіксуються на початку і в кінці місяця (для поточних нарахувань — у грудні минулого року). Різниця між показниками лічильниками і є тим обсягом тепла, який розподіляється між мешканцями багатоповерхівки пропорційно до опалювальної площі кожної оселі. При цьому вартість 1 Гкал тепла (тариф) для всіх побутових споживачів однакова. 

Звертаємо увагу, що з 1 січня цього року набули чинності нові тарифи на послуги «Полтаватеплоенерго», які будуть враховані при формуванні рахунків за січень, що надійдуть до споживачів у лютому. А платіжки, які полтавці вже отримують у січні, відображають нарахування за грудень за попередніми тарифами.

Скільки тепла знадобилося на опалення багатоповерхівок з будинковими тепловими лічильниками у грудні?

На сьогодні переважна більшість багатоповерхівок Полтави обладнані будинковими лічильниками теплової енергії. За даними цих приладів обліку і визначається фактична кількість тепла, що надійшла в будинок. Щоб дізнатися, скільки тепла спожила саме ваша багатоповерхівка, скористайтеся цілодобовим сервісом офіційного сайту «Полтаватеплоенерго» «Мапа комерційного обліку».

На сьогодні відомості, що відображаються в сервісі, уже оновлені. Зараз «Мапа комерційного обліку» містить актуальну інформацію стосовно послуги з централізованого опалення, котра надавалася протягом грудня минулого року. Щоб побачити відомості про конкретний будинок, достатньо трьох простих дій: у полях для заповнення обрати своє місто, вулицю та номер будинку. Наприклад, у графі «Місто» вибираємо Полтаву і вводимо адресу: б-р Юрія Побєдоносцева, 4, корпус 2. Сервіс не тільки покаже місце розташування будинку на карті, а й відобразить дані щодо стану оснащеності багатоповерхівки будинковим лічильником тепла, показники приладу обліку та дати їх зняття, загальну опалювальну площу житлових приміщень у будинку, обсяг споживання теплової енергії та кількість тепла, яка знадобилася на опалення 1 кв. м приміщень (питоме споживання).

Схожу картину побачать і мешканці інших будинків, крім тих, які були збудовані та введені в експлуатацію після 2000-х років. Оскільки в таких багатоповерхівках існує технічна можливість встановити індивідуальні (квартирні) лічильники тепла, опалювальна площа і питоме споживання для їх мешканців неактуальні. Тож щодо таких багатоповерхівок будуть відображені лише показники лічильників, терміни їх зняття і загальний обсяг спожитого тепла.

Чим інформація на «Мапі комерційного обліку» корисна для споживача?

Відомості, відображені на «Мапі комерційного обліку», слугують добрим доповненням до інформації, поданої в щомісячних рахунках «Полтаватеплоенерго». Чимало споживачів «Полтаватеплоенерго» цікавляться тим, коли знімалися показники будинкового лічильника у їхній багатоповерхівці та якими вони були. До того ж «Мапа комерційного обліку» дозволяє порівняти обсяги спожитого тепла у схожих будинках. І хоча двох абсолютно ідентичних житлових будинків у місті не знайдеться, за допомогою «Мапи комерційного обліку» можна оцінити, які результати дають заходи з енергозбереження, якщо їх було вжито.

Добрим помічником для користувачів сервісу є питоме споживання (остання величина, вказана в адресній інформаційній довідці). Воно може допомогти споживачеві самостійно обрахувати орієнтовну вартість послуги з централізованого опалення в певному місяці. Для цього достатньо перемножити розмір питомого споживання, опалювальну площу квартири і чинний тариф (грн/Гкал). У результаті вийде сума до сплати за опалення (без урахування пільг та субсидій). Таким чином, завдяки «Мапі комерційного обліку» споживачі можуть планувати свої витрати на оплату комунальних послуг ще до того, як щомісячний рахунок від «Полтаватеплоенерго» надійде їм поштою.

Якщо ж у багатоповерхівці, де мешкає споживач, будинковий лічильник теплової енергії відсутній, нарахування за послуги підприємства він може побачити в «Особистому кабінеті споживача», який нещодавно оновився і також функціонує цілодобово. 

Сервіс «Мапа комерційного обліку» — можливість дізнатися більше про теплоспоживання вашого житлового будинку.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО