«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Енергоефективність на місцях — утилізатори тепла продуктів горіння

2019-05-21  



«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ НА МІСЦЯХ — УТИЛІЗАТОРИ ТЕПЛА ПРОДУКТІВ ГОРІННЯ

На обласному комунальному підприємстві «Полтаватеплоенерго» продовжують впроваджувати заходи з підвищення енергоефективності. Зокрема, нещодавно розпочалися роботи зі встановлення утилізатора тепла продуктів горіння на одній із котелень підприємства. Це вже другий утилізатор у місті, перший був прийнятий в експлуатацію ще три роки тому. Скільки теплової енергії дозволяє заощадити це обладнання та який термін його окупності?..


Надавати послуги не лише якісно та безперебійно, а й з максимальною енергоефективністю. Саме таким гаслом постійно керуються у своїй роботі полтавські теплоенергетики. Тож кожного року в межах своїх фінансових можливостей «Полтаватеплоенерго» впроваджує все нові енергоощадні технології, аби собівартість виробництва, транспортування і постачання тепла була мінімальною.

Так, лише за останні три роки на підприємстві провели реконструкцію понад 5 кілометрів теплових мереж із застосуванням попередньоізольованих та полімерних труб. Виконували капітальний ремонт котлів, заміну автоматики регулювання процесів спалювання природного газу тощо. Так, у 2016 році обладнали котельню в мікрорайоні Левада утилізатором тепла димових газів.

Володимир Пасічко, головний інженер ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»
— Це дало нам змогу зменшити споживання природного газу на 800 тис метрів кубічних. Та зменшити споживання електричної енергії на 400 тис. кіловат/годин. Загальна вартість зекономлених енергоресурсів перевищує 8 млн гривень.

Це обладнання дозволяє додатково використовувати теплову енергію димових газів, що викидаються в атмосферу, за рахунок зниження їхньої температури. У середньому за рік за допомогою утилізатора тепла змогли зекономити більше 250 гігакалорій теплової енергії. І менш ніж за 3 роки ця система повністю себе «окупила». Проте, наголошують полтавські теплоенергетики, подібні заходи підвищення енергоефективності доцільно запроваджувати на котлах, які постійно перебувають у роботі і мають велику потужність. У реаліях нашого міста таке обладнання забезпечує теплом спальні райони.

А це котельня, розташована по провулку Космічному, 9, що в мікрорайоні Половки. Наразі тут тривають роботи зі встановлення другого в місті утилізатора. Цю квартальну котельню без перебільшення можна віднести до найбільш потужних об’єктів теплового господарства обласного центру. Працює вона цілий рік, забезпечуючи споживачів, з-поміж яких переважна більшість — населення, гарячою водою, а в опалювальний період і теплом.

Владислав Сухіна, ст.майстер 3-го теплового району ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»
— У міжопалювальний період 3 гігакалорії на годину на гаряче водопостачання. Близько 88% споживачів теплової енергії - це житлові будинки та гуртожитки. 10% - це будівлі бюджетних установ. І 2% - це інші споживачі.

Поки відбувається монтаж утилізатора, котельня продовжує працювати. Обладнання встановлюється на одному з п’яти котлів, який не перебуває в роботі. А вже в наступному місяці після завершення налагоджувальних робіт обладнання буде введене в експлуатацію.

Володимир Пасічко, головний інженер ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»
— За нашими оцінками вартість встановлення утилізатора складе трохи більше, ніж 1,5 млн. гривень. Після його встановлення ми будемо мати можливість щорічно додатково отримувати більше 400 гігакалорій. Вартість гігакалорії для населення складає близько 1600 гривень. Сумарна річна вартість перевищить 600 тисяч гривень.

Збережену теплову енергію обліковують за допомогою теплового лічильника, який встановлений на водяному контурі теплообмінника. Загалом за 2,5 роки вкладені у проект кошти планують повернути, а після — заощаджені фінансові ресурси будуть спрямовуватися на подальші заходи з енергозбереження.

Анна РУЖІН, телеканал «Центральний»


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО