НА СТОРОЖІ ТОЧНОСТІ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИИЛАДІВ: виробничо-метрологічній лабораторії «Полтаватеплоенерго» — 45 років

2019-06-04  


НА СТОРОЖІ ТОЧНОСТІ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ:
виробничо-метрологічній лабораторії «Полтаватеплоенерго» — 45 років

На виробничих об’єктах «Полтавателпоенерго» — безліч вимірювальних приладів. І від точності роботи кожного з них чимало залежить, адже саме за їхніми параметрами працівники підприємства судять про коректність роботи обладнання. Тож, щоб ці прилади завжди функціонували безвідмовно і максимально точно, на підприємстві працює виробничо-метрологічна лабораторія. Цьогоріч цей структурний підрозділ зустрічає свій 45-літній ювілей.
Виробничо-метрологічній лабораторії

Виробничо-метрологічна лабораторія була заснована 1974 року як обласна метрологічна лабораторія для комунальних підприємств.

НА СТОРОЖІ ТОЧНОСТІ ВИМІРЮВАЛЬНИХ ПРИИЛАДІВ: виробничо-метрологічній лабораторії «Полтаватеплоенерго» — 45 років

Спочатку вона базувалася на вул. Ціолковського, пізніше переїхала на 48-й тепловий пункт, що по вул. Івана Мазепи (Калініна), 5. Тоді до складу лабораторії входили дільниці водолічильників, контрольно-вимірювальних приладів, дільниці замірів і стандартизації, які охоплювали колектив у тридцять працівників. А коли 1990 року на цьому теплопункті знайшли ртуть і його зачинили на демеркуризацію, лабораторія «оселилася» на вул. 23 Вересня, 15. Через два роки дільницю контрольно-вимірювальних приладів перенесли на вул. Генерала Духова, 5. А в 2010 році лабораторію знову об’єднали — на вул. 23 Вересня, 15.


— Першим начальником лабораторії був Марк Поляков, після нього її очолив Володимир Охотніков, який більше двадцяти років віддав цій справі. У 1999 році йому на зміну прийшов Віталій Сергєєв, а з 2012 року цю посаду обіймаю я, — розповідає про історію виробничо-метрологічної лабораторії її начальник Людмила Єршова.
Начальник виробничо-метрологічної лабораторії Людмила Єршова

Її особиста трудова історія на підприємстві розпочалася 1991 року, коли після інституту недосвідченим дівчам прийшла підкорювати вершини метрології. У 1999 році відбулася реорганізація лабораторії, після якої Людмила Єршова стала працювати майстром дільниці з ремонту КВПіА. Сьогодні, крім цієї дільниці, до складу лабораторії входять дільниці з ремонту лічильників та з елекровимірювання.

Колектив значно зменшився порівняно із першими роками життя лабораторії. Нині його складають три слюсарі, чия кількість улітку зростає до семи, два електромонтери, технік, прибиральниця і начальник.

— Роботи менше не стало, якщо не побільшало, — розповідає начальник виробничо-метрологічної лабораторії. — Тому ми не можемо дозволити собі непрофесіоналізм, на вагу золота наші досвідчені кадри. Це слюсарі КВПіА Олена Мінчева, котра працює тут з 1987 року, і Олександр Глушко, чий трудовий стаж на рік більший. Зовсім недавно провели на заслужений відпочинок Людмилу Курбатову, за плечима якої сорок два роки праці в лабораторії. Вона пройшла метрологічною стежкою від слюсаря до техніка, а тоді й до майстра. Добру пам’ять про себе залишив і Валерій Подгорич, який з 1980 року працював слюсарем КВПіА в нашій лабораторії. А Віталій Сергєєв, який був моїм попередником, узагалі працював у лабораторії з першого дня її створення. То хто ж, як не він, знав усі підводні течії метрології і шляхи правильної організації роботи? 

Також Людмила Михайлівна хвалить своїх електромонтерів Тетяну Савченко, що вже двадцять четвертий рік виконує електровимірювання на котельні, і її молодшу колегу Оксану Могильну. Не обійтися лабораторії і без техніка Ксенії Гайдіної, яка приймає замовлення. А слюсар КВПіА Олег Бадула має настільки високий професійний рівень, що для нього не існує такий прилад, у якому він не зміг би розібратися, щоб налагодити його роботу.

Міжопалювальний період — гаряча пора для працівників лабораторії. Саме в цей час котельні зупиняються на ремонт, тож до лабораторії вишиковується черга — на повірку і ремонт вимірювальних приладів.

— Я люблю літо, — зізнається Людмила Єршова. — У цей час, як ніколи, відчувається повнота життя. З квітня по жовтень у нас робота кипить, усі зайняті, зосереджені. Кожного дня нові завдання, час розписаний похвилинно. Бувають і непрості випадки, для нас це виклик, який треба прийняти і подолати. Це нормально, це робота.

Через руки слюсарів щороку проходить понад 4000 приладів: безліч манометрів, термометрів, лічильників води (усіх типів, марок і діаметрів). Найбільше роботи з тепловими лічильниками, адже треба перевірити кожну складову окремо: термоперетворювач, теплообчислювач і водомір. Самих лічильників води можуть перевіряти по 200-250 на місяць. У цьому дуже допомагає оновлена проливна установка для лічильників. На її придбання, пригадує Людмила Михайлівна, у 2012 році було потрачено 400 тис. гривень. Але вона вже давно відпрацювала ці кошти. На цій установці водолічильники перевіряються за трьома параметрами, і якщо хоча б за одним із них програма показує негативний результат, лічильник відправляється на розбирання та ремонт. 

Водночас Людмила Михайлівна зізнається і в тому, що не з усіма поломками працівникам метрологічної лабораторії вдається впоратися самотужки. У такому разі відправляють прилади в сервісні центри, розташовані в Сумах, Харкові. Та в будь-якому випадку вимірювальні прилади повертаються на котельні повірені та справні.

— Метрологія — це дуже цікава наука, — захоплено підсумовує Людмила Єршова. — І помиляється той, хто вважає, що ми тут просто копирсаємося в залізі. Ми повертаємо приладам точність, а отже, тримаємо якість роботи всього підприємства на максимальній позначці.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО