‹‹ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО›› НАГАДУЄ: Оплачувати рахунки підприємства необхідно своєчасно та у повному обсязі

2019-09-19  


ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО›› НАГАДУЄ:
РОЗРАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ПІДПРИЄМСТВА СЛІД ПРОВОДИТИ СВОЄЧАСНО ТА У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ

Вчасна оплата споживачами отриманих від «Полтаватеплоенерго» послуг дасть змогу підприємству розраховуватися за енергоносії та постійно працювати над покращенням теплопостачання. Сплачувати за централізоване опалення і гарячу воду необхідно повністю і до 20 числа місяця, наступного за розрахунковим. 

Кожен місяць для працівників абонентської служби «Полтаватеплоенерго» починається однаково: у перший робочий день прийом споживачів не проводиться, оскільки в цей час здійснюються нарахування за спожиті протягом попереднього місяця послуги. Ці нарахування відображаються в щомісячних рахунках, які споживачі отримують поштою на адресу, де надаються послуги. 

Проте чимало споживачів прагне ознайомитися з розміром нарахувань та оплатити отримані послуги іще до того, як паперовий рахунок надійде поштою. Адже традиційна доставка рахунків відбувається, як правило, у другій декаді кожного місяця. Тож підприємство охоче пропонує інші способи, як дізнатися вартість послуг за підсумками розрахункового місяця. Так, уже за лічені дні після проведення нарахувань в «Особистому кабінеті споживача» (https://abon.te.pl.ua/) можна ознайомитися з рахунками он-лайн або замовити їх доставку на електронну скриньку. Чимало споживачів традиційно отримує відомості про нарахування телефоном, звертаючись на інформаційно-довідкову лінію, або під час особистого візиту до абонентської служби

Усі ці способи доступні для споживачів, аби кожен з них у будь-який час міг дізнатися розмір нарахувань і своєчасно оплатити послуги підприємства, які отримало його домогосподарство.

Відповідно до п. 18 Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. №630, розрахунковим періодом для оплати послуг є календарний місяць. Відповідно оплата послуг здійснюється не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим періодом (місяцем). Ці ж самі умови здійснення розрахунків з підприємством зазначені і в п. 10 договору про надання послуг з централізованого опалення і централізованого постачання гарячої води, який «Полтаватеплоенерго» укладає з власником кожної оселі, яка користується його послугами.

Кошти, які підприємство отримує від споживачів, спрямовуються на розрахунки «Полтаватеплоенерго» з постачальниками енергоносіїв (природного газу та електричної енергії), на виконання поточних та капітальних ремонтів і на підготовку теплового господарства міста до роботи в холодну пору року. Тож можливість підприємства якісно провести підготовку до опалювального періоду та стабільно і безперебійно надавати послуги вже зараз напряму залежить від сумлінності споживачів і їх відповідального ставлення до питань розрахунків за отримані послуги.

Якщо ж споживач не поспішає оплачувати рахунки у терміни, передбачені чинним законодавством, і накопичує борги, він автоматично втрачає право на допомогу від держави на сплату комунальних послуг у вигляді субсидії. До того ж підприємство змушене звертатися до суду для примусового стягнення заборгованості. Звісно, така ситуація небажана для жодної зі сторін, а особливо для споживача. Адже до суми самої заборгованості додаються витрати на оплату судового збору, погашення інфляційних втрат, 3% річних і пені.

 Окремо хочемо звернути увагу споживачів на абсолютну необґрунтованість міфу, що з часом борги «спишуться» і вживати будь-яких дій для їх сплати не обов'язково. Така думка може виникнути лише у громадян, які не знайомі з порядком стягнення заборгованості відповідно до Закону України «Про виконавче провадження».

Згідно з його положеннями, для виконання рішень суду про стягнення заборгованості, що набрали законної сили, державні виконавці застосовують заходи примусового стягнення.

Одним із таких заходів примусового виконання судових рішень є звернення стягнення на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи боржника до повного погашення присудженої судом заборгованості. Одночасно державним виконавцем відділу державної виконавчої служби накладається арешт на рахунки боржника, які призначені для виплати заробітної плати, пенсії, стипендії тощо.

Також до боржників може застосовуватися тимчасова заборона виїзду за кордон, що передбачено Законом України «Про виконавче провадження». Це може стати проблемою для громадян у період відпусток, під час відряджень та при працевлаштуванні за межами країни. 

Найбільш дієвим заходом, що застосовується до боржника, є арешт його рухомого та нерухомого майна. У цьому випадку боржник може користуватись майном, але не може його відчужувати (продавати). 

Слід також зазначити, що застосування будь-яких примусових заходів не потребує згоди боржника, оскільки проводиться примусове виконання рішень суду, а саме виконавче провадження є завершальною стадією судового провадження.

Законом також передбачена кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду згідно зі статтею 382 Кримінального кодексу України, що карається штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до трьох років. 


Тож, шановні споживачі, звертаємось до вас із проханням щомісяця до 20 числа розраховуватися за послуги, отримані в попередньому розрахунковому періоді. Це дасть змогу підприємству стабільно функціонувати і забезпечувати вас якісними послугами з теплопостачання у будь-яку пору року.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО