«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Полтава опинилася на межі відключення теплопостачання

2020-12-14  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»:
Полтава опинилася на межі відключення теплопостачання

Останнім часом у ЗМІ багато йшлося про негаразди з теплопостачанням до окремих житлових будинків так званого 109-мікрорайону м. Полтави й непрацююче обладнання колишньої котельні «Турбомеханічного заводу», що мала б забезпечувати теплом згаданий мікрорайон. Все так, але схоже негаразди на цьому не скінчилися. Про стан справ із теплопостачанням 109-мікрорайону у обласному центрі та його найближчі перспективи читайте у нашому матеріалі.
«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Полтава опинилася на межі відключення теплопостачання

Офіційно теплопостачанням 109-мікрорайону міста опікується новостворене комунальне підприємство «Полтаватепло». 

Оскільки до старту цьогорічного опалювального сезону КП «Полтаватепло» не встигало ввести в експлуатацію свою котельню, то між ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» і КП «Полтаватепло» було укладено договір про постачання теплової енергії, аби останнє змогло вчасно подати тепло до осель мешканців 109-мікрорайону. 

Термін дії договору обмежується календарним 2020 роком і передбачає обліковану передачу теплової енергії від ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» до теплової мережі КП «Полтаватепло», із щомісячним відшкодуванням вартості переданої теплової енергії.

Отже, від початку цьогорічного опалювального періоду, що у м. Полтава розпочався 22 жовтня, і до тепер «Полтаватеплоенерго» генерує на своєму обладнанні (котельня по вул. Квітуча, 6-К) і передає у необхідній кількості теплову енергію, яка мережами КП «Полтаватепло» розподіляється між оселями мешканців мікрорайону. Останнє, здійснюючи господарську діяльність, виставляє рахунки за послуги з централізованого опалення та постачання гарячої води мешканцям мікрорайону і, відповідно до них, отримує оплату за надані послуги.

На початку взаємодія між комунальними підприємствами була ефективною, проте такий стан справ тривав не довго…

По-перше, ще й досі жодної іншої теплової енергії, крім експортованої «Полтаватеплоенерго», у мережах мікрорайону немає. Адже теплогенеруюче обладнання КП «Полтаватепло» і досі не введене в експлуатацію. До того ж, як нам відомо зі ЗМІ, питання із газопостачанням цієї котельні не вирішене. І нарешті, як вкотре довело нещодавнє стрімке зниження температури зовнішнього повітря, встановленої потужності котельні по вул. Квітуча, 6-К не достатньо для повноцінного опалення вдвічі збільшеної кількості споживачів. 

По-друге, від початку і до сьогоднішнього дня, «Полтаватеплоенерго» в рахунок оплати вартості переданої теплової енергії від КП «Полтаватепло» не отримало жодної копійки. А між тим, вартість експортованого до мережі мікрорайону тепла лише упродовж жовтня і листопада становить майже 2,5 млн грн. І це — не у найхолодніші місяці опалювального сезону. За попередніми оцінками фахівців «Полтаватеплоенерго», якщо ситуація із експортом тепла у грудні залишиться незмінною, її орієнтовна вартість може перевищити 3 млн грн, а сукупна заборгованість складе понад 5,5 млн грн відповідно.

По-третє, якщо раніше керівництво КП «Полтаватепло» підтримувало діалог, обіцяючи «скоро» ліквідувати заборгованість, то зараз воно взагалі уникає діалогу, не відповідаючи навіть на телефонні дзвінки.

Про те, що означає така стрімко зростаюча заборгованість для ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» можна судити із наступної статистики. Надаючи послуги мешканцям Полтави, Карлівки, Машівки, Решетилівки та Котельви, в середньому за місяць «Полтаватеплоенерго» сплачує обов’язкових платежів на суму: за холодну воду — близько 4 млн грн; за розподіл електричної енергії — майже 3 млн грн; за розподіл газу — понад 9 млн грн. І це лише обов’язкові щомісячні платежі, затримка яких є неприпустимою. Не варто забувати і поточні видатки для проведення господарської діяльності.

То чи зможе «Полтаватеплоенерго», перебуваючи у стані гострого дефіциту обігових коштів через заборгованість «своїх» споживачів у 250 млн грн, знайти кошти для проведення обов’язкових щомісячних платежів й продовжувати накопичувати поточну заборгованість КП «Полтаватепло»? ВІДПОВІДЬ: ОДНОЗНАЧНО НІ!

Необхідно наголосити, що борг за теплову енергію у розмірі 2,5 млн грн, який щомісяця ризикує зростати на понад 3 млн грн, від якого вже зараз намагаються відмежуватися керівники новоствореного комунального підприємства, кожного місяця коштами інших полтавців оплачує «Полтаватеплоенерго». Оплата здійснюється в рахунок відшкодування вартості енергоносіїв, що необхідні були для генерації та транспортування «надлишкової» для нашого підприємства теплової енергії.

І тепер, УВАГА — НАЙГОЛОВНІШЕ: 92 тисячі осель Полтави, Карлівки, Машівки, Решетилівки та Котельви, а це понад 200 тисяч осіб і вся соціальна інфраструктура цих міст і селищ, — ризикують залишитися без тепла! Адже кожен не своєчасний або не у повній мірі проведений платіж із щомісячного переліку обов’язкових, дає право відповідним постачальника переглянути факт постачання енергоносіїв або умови їх постачання для «боржника» — яким, у їх очах, є саме ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго».

Отже, для запобігання описаного вище сценарію та з метою унеможливлення техногенної катастрофи обласного масштабу, «Полтаватеплоенерго» звернулося до керівників КП «Полтаватепло» із попередженням про те, що із 17 грудня поточного року постачання теплової енергії до мережи КП «Полтаватепло» буде припинено.
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Полтава опинилася на межі відключення теплопостачання

 

Ми добре розуміємо всі ризики такого вимушеного кроку, який позначиться на 6,5 тис. мешканців 109-мікрорайону Полтави. Проте, з іншого боку, саме ми несемо повну відповідальність за теплопостачання до осель більше ніж 200 тисяч полтавців та мешканців чотирьох райцентрів області і усієї соціальної інфраструктури цих міст і селищ. А отже — не маємо права допустити, щоб п’ять міст і селищ нашої області посеред зими залишилися без тепла.

ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» закликає усі сторони, допоки є час, до термінового діалогу з метою недопущення техногенної катастрофи обласного масштабу і ліквідації поточної заборгованості у взаєморозрахунках між підприємствами комунальної форми власності. Ми переконані, що полтавці не повинні бути заручниками безвідповідального ставлення керівництва КП «Полтаватепло» до своїх обов’язків.

ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО