«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Із травня у Полтаві зникне гаряча вода, а наступний опалювальний сезон у місті — взагалі ризикує не розпочатися!

2021-04-28  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»:
Із травня у Полтаві зникне гаряча вода, а наступний опалювальний сезон у місті — взагалі ризикує не розпочатися!

У понеділок, 26 квітня, обласне комунальне підприємство «Полтаватеплоенерго» отримало попередження від газотранспортної компанії про припинення із ранку 1 травня цього року газопостачання до об’єктів підприємства. Отже із початком травня, у розпал пандемії із коронавірусної хвороби, полтавці будуть позбавлені можливості користуватися послугою централізованого постачання гарячої води. 

Причиною припинення газопостачання об’єктів ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго», став лист від Акціонерного товариства «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» (НАК «Нафтогаз України»), у якому повідомляється, що із травня поточного року НАК «Нафтогаз України» в односторонньому порядку змінює підхід до взаємин із ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» та рештою підприємств ТеплоКомунЕнерго (ТКЕ) України, які надають послуги населенню.

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Із травня у Полтаві зникне гаряча вода, а наступний опалювальний сезон у місті — взагалі ризикує не розпочатися!


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Із травня у Полтаві зникне гаряча вода, а наступний опалювальний сезон у місті — взагалі ризикує не розпочатися!


Фактично, до 1 травня цього року регулювання відносин між підприємствами ТКЕ та НАК «Нафтогаз України» — шляхом обмеження вартості природного газу та встановлення умов його постачання — здійснювала Держава. А від початку травня — НАК отримує право на власний розсуд організовувати взаємини із підприємствами-теплопостачальниками країни. Тобто, подальша взаємодія будуватиметься зовсім на інших засадах — виключно «бізнесових», і визначатимуться вони в односторонньому порядку НАК «Нафтогаз України».

Враховуючи, що змінити постачальника газу при наявності заборгованості підприємства ТКЕ не мають права, «Полтаватеплоенерго» і решта підприємств галузі фактично потрапляють у «газове рабство» до НАК «Нафтогаз України». А отже, перехід на такого роду «бізнес-модель» у взаєминах із НАК набуває зовсім апокаліптичного характеру.

На сьогодні, переважно за два останніх опалювальних періоди, через обставини незалежні від полтавських тепловиків, сукупна заборгованість ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України» становить близько 500 млн грн. 

Необхідно звернути увагу, що до цієї суми «заборгованості» віднесені також і платежі полтавців, які вони мають сплатити до кінця травня поточного року, а частина мешканців обласного центру, через фінансову скруту викликану карантинними обмеженнями, — і упродовж літніх місяців. Сукупна ж заборгованість полтавців за вже надані їм підприємством послуги на сьогодні перевищує 400 млн грн.

Проте істинною причиною несвоєчасних розрахунків підприємств ТКЕ України за енергоносії та послуги з їх транспортування і розподілу — реалізація теплової енергії за регульованими державою тарифами, що на понад 40% не покривають витрат на її виробництво. Постійно зростаюча вартість природного газу, електричної енергії та послуг з їх транспортування і розподілу — вже тривалий час не знаходять свого відображення у вартості надаваних теплопостачальниками послуг, а отже фінансуються із ремонтних фондів, руйнуючи тим самим теплове господарство підприємств із середини.

Нажаль, «Полтаватеплоенерго», як і решта підприємств ТКЕ України, потрапила у пастку подвійних стандартів Держави у ставленні до приватних облгазів і обленерго з одного боку, і комунальних підприємств — з іншого. А багаторічний популізм у питаннях тарифоутворення — вже майже повністю зруйнував теплове господарство країни. Комунальну теплоенергетику, після багаторічного знущання над нею НКРЕКП (Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг), Держава кинула напризволяще! А заручниками цих «експериментів» стають звичайні українці — споживачі комунальних послуг.

Зокрема, штучне стримування росту тарифів на послуги опалення та гарячу воду, забезпечує надприбутки НАК «Нафтогаз України». Джерелом цього «фінансового дива» — є вимивання останніх коштів у підприємств ТКЕ та створення у останніх штучної заборгованості фантастичних розмірів. Так, Держава у вигляді різниці в тарифах тільки полтавським тепловикам заборгувала понад 160 млн грн.

У підсумку: зазначена заборгованість «Полтаватеплоенерго» перед НАК «Нафтогаз України»  з одного боку не дає можливості обирати іншого більш соціально відповідального постачальника блакитного палива (який не ставить бізнесові інтереси вище, за можливості громади), а з іншого боку — є перешкодою для отримання газу вже із 1 травня 2021року.

У своєму листі до полтавських теплоенергетиків, НАК «Нафтогаз України» зазначає, що подальше отримання газу можливе лише за умови укладання контрактів на його купівлю у НАК «Нафтогаз України» та, звісно, на умовах останнього. Причому, укладання контракту відбуватиметься вже на комерційних засадах — тобто за умови 100%-ї попередньої оплати енергоносіїв. 

 
Крім того, на думку представників НАК «Нафтогаз України», підприємства ТКЕ мають взяти на себе обов’язки повного погашення заборгованості, у тому числі і тієї, що утворилася з вини Держави.

Хочемо окремо звернути увагу полтавців, що у відповідності до чинного законодавства, споживачі (населення) за отримані послуги сплачують упродовж 20 днів після завершення періоду отримання послуг — тобто майже на два місяці пізніше, ніж хотілося б НАК «Нафтогаз України»! Тобто тільки аби вгамувати апетити НАК «Нафтогаз України», полтавцям «доведеться» оплачувати отримання послуг на два місяці уперед! Звісно, це без перебільшення УНІКАЛЬНА пропозиція від державної Національної акціонерної компанії України українському народові! 

А про які суми йтиметься взимку — упродовж опалювального періоду?.. Та звідки будуть братися ці фантастичні суми для забезпечення теплом осель полтавців?

То чого слід очікувати полтавцям вже у найближчі дні?

Прогнози доволі невтішні. Вже за кілька днів, постачання природного газу до виробничих потужностей підприємства-теплопостачальника може бути припинене і, як наслідок, у розпал пандемії Covid-19 на необмежений термін до осель полтавців буде припинено постачання гарячої води.

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Із травня у Полтаві зникне гаряча вода, а наступний опалювальний сезон у місті — взагалі ризикує не розпочатися!

 


Це, у свою чергу, із зрозумілих причин, майже повністю зупинить надходження коштів від споживачів до підприємства і підготовча кампанія до опалювального сезону 2021-2022 рр. через брак коштів буде також зупинена. А отже, навіть за умови якщо восени станеться диво і кошти на газ взимку знайдуться, наступний опалювальний сезон у Полтаві ризикує не розпочатися. Адже розпочинати його буде нікому, і ні на чому! Бо ж, без коштів на ремонт і заробітну плату — не буде ані персоналу, ані самої підготовки до зими! 

Ми переконані, що лише суспільна позиція місцевої громади та міської і обласної влади, здатні не допустити свавілля НАК «Нафтогаз України» у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води у нашому місті. Зокрема, відміна Положення про покладення спеціальних обов’язків (ПСО) на суб’єктів ринку природного газу і перехід останніх на бізнес-моделі — є передчасною

Сподіваємося, що нам вдасться відвернути неминучу техногенну катастрофу і не допустити у розпал пандемії Covid-19 відключення гарячої води, а восени — зриву наступного опалювального періоду у дитячих садочках, пологових будинках, лікарняних закладах та оселях полтавців. 

Пресслужба ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго»


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook , Instagram , Viber  чи Telegram .

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО