Асоціація «Укртеплокомуненерго»: Газові угоди від НАК «Нафтогаз» спричинять стрімке зростання тарифів на тепло

2021-06-15  
 
 
 
 


АСОЦІАЦІЯ «УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»:
Газові угоди від НАК «Нафтогаз» спричинять стрімке зростання тарифів на тепло

Асоціація «Укртеплокомуненерго» переконана, що газові угоди від НАК «Нафтогаз» лише поглиблюють галузеву кризу. Як наслідок, тарифи на опалення в Україні вже восени, залежно від міста, зростуть на 15-40%.

Теплові компанії вбачають в газових угодах НАК «Нафтогаз» ознаки дискримінації та використання монопольного положення.

Ті умови, які у договорах на постачання газу запропонувала газопостачальна компанія «Нафтогаз Трейдинг» виробникам тепла, лише поглиблюють галузеву кризу в ТеплоКомунЕнерго (ТКЕ) та ставлять під загрозу опалювальний сезон 2021-2022рр.

Всупереч домовленостям з Президентом та урядом, «Нафтогаз Трейдинг» в нових договорах на закупівлю газу застосовує щодо підприємств ТКЕ неринкові вимоги, зокрема — вимагає авансові платежі за газ, квотування обсягів споживання, безакцептне списання коштів з рахунків підприємств у разі виникнення заборгованості за спожитий газ, непомірно високі штрафні санкції та розірвання власного газового контракту за умови укладання договору постачання з іншою газопостачальною компанією.

Найбільша дискримінаційна вимога та прояв свідомого тиску на ТКЕ — щомісячні авансові платежі за газ. Згідно з чинним законодавством, населення як основний споживач послуг централізованого теплопостачання (опалення та гаряча вода) розраховується за спожиті послуги на умовах післяплати.

Наразі борг населення за тепло та гарячу воду перевищує 25,5 млрд грн. Низька платіжна дисципліна клієнтів та відсутність в правовому полі дієвих механізмів боротьби з боржниками унеможливлюють авансування закупівель газу у НАК «Нафтогаз Трейдинг». За порушення термінів оплати, передбачених договором, до підприємств ТКЕ застосовуватимуться суворі штрафні санкції — 10% від загального місячного обсягу постачання.

Також «Нафтогаз Трейдинг» укладає договори лише на своїх власних умовах квотування обсягів газу, які є нижчими від необхідних на 10-15%. Квотування в угодах, запропонованих газопостачальником, використовується як інструмент примусу до закупівлі недостатніх обсягів газу за завищеною майже на 50% ціною, що є ознакою порушення антимонопольного законодавства. Коригування квот в бік збільшення договором не передбачено взагалі, і у випадку недобору газу підприємства ТКЕ не зможуть переносити ці обсяги на наступні періоди.

Економічні маніпуляції у договорах газопостачальника нівелюють ринкові засади роботи сектору газопостачання. Запропоновані умови фактично означають повернення механізму спецрахунків, за якими 100% коштів, отриманих ТКЕ від споживачів тепла, автоматично надходитимуть на рахунки газопостачальника. Прогнозуючи зростання боргів теплокомуненерго, «Нафтогаз Трейдинг» вимагає від теплогенеруючих підприємств укладання з банківськими установами договору на добровільне безакцептне списання коштів зі своїх рахунків та безумовне надання банківської гарантії на увесь обсяг грошових зобов’язань.

Таким чином, ринок природного газу в Україні функціонує в абсолютно неринкових умовах, головним гравцем в яких є НАК «Нафтогаз України» та її дочірні компанії. За попередніми прогнозами, за таких умов постачання газу кінцевий тариф на опалення в Україні в опалювальному сезоні 2021-2022 рр., залежно від міста, може зрости на 15-40%.

Міжгалузева асоціація
«УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО