«УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»: Звернення теплопостачальників України до РНБО

2021-07-06  


«УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО»:
Звернення теплопостачальників України до РНБО

Асоціація «Укртеплокомуненерго» (УТКЕ), до складу якої входять найбільші теплопостачальні підприємства України, запропонувала РНБО фахові пропозиції галузі щодо термінових антикризових заходів для врегулювання системної кризи в теплоенергетиці, яка додатково загострилась через дискримінаційні умови постачання газу.

Після скасування покладання спеціальних обов’язків (ПСО) з постачання природного газу для підприємств теплокомуненерго (ТКЕ) досі законодавчо не врегульовані умови роботи теплоенергетичних підприємств.  Це вже призвело до їх збитковості, стрімкого накопичення боргів, дефіциту обігових коштів для закупівлі газу, зриву графіків ремонтів котелень та мереж, як ключових елементів при підготовці до нового опалювального сезону. 

Основними причинами катастрофічного стану галузі Асоціація УТКЕ називає багаторічну неузгоджену політику державного регулювання в теплоенергетиці, встановлення економічно необґрунтованих тарифів, відсутність у тепловиків обігових коштів, не врегулювання питань відшкодування різниці в тарифах і не реструктуризовані борги за газ. Криза додатково поглибилась через запропоновані неринкові умови постачання газу , передбачені Угодою на постачання природного газу ГК «Нафтогаз Трейдинг».

Зокрема газопостачальник вимагає передоплату за газ, його закупівлю у власно визначених, абсолютно не достатніх (навіть для забезпечення тепловою енергією населення!) обсягах, з правом дозакупівлі необхідної різниці за ціною, яка майже на 50% перевищує передбачену договором. При цьому встановлює неймовірно високі відсотки  штрафних санкцій та пропонує запровадження примусового, безакцептного списання коштів з рахунків ТКЕ. Як наслідок — під загрозою зрив опалювального сезону та стале теплозабезпечення понад 300 українських міст та містечок. 

У пропозиціях до РНБО Асоціація УТКЕ зазначає, що питання сталого теплопостачання є стратегічно важливою складовою національної енергетичної безпеки, і пропонує низку першочергових кроків для подолання кризи в теплоенергетиці, зокрема:

— прийняття у другому читанні законопроєкту №3508-д  щодо відшкодування різниці в тарифах на теплову енергію та реструктуризації заборгованості теплопостачальників за спожитий природний газ (сягає понад 50 млрд грн);

— внесення змін у ЗУ «Про теплопостачання», в частині заборони відключення об’єктів ТКЕ від енергопостачання в опалювальному періоді та можливості автоматичного коригування тарифів у разі змін цін на енергоносії;

— розроблення Порядку автоматичного коригування розміру тарифу на теплову енергію при зміні цін на енергоносії та їх розподіл, та затвердження його постановою КМУ;

— встановлення паритетної відповідальності, а саме співрозмірних величин штрафних та інших фінансових санкцій, які можуть застосовуватись постачальниками природного газу, в тому числі НАК «Нафтогаз України» та її дочірніми компаніями, операторами газорозподільних мереж, постачальниками електричної енергії до підприємств теплопостачання, з розміром санкцій, які підприємства ТКЕ можуть застосовувати до своїх споживачів боржників;

— закріплення на законодавчому рівні умов оплати ТКЕ за енергетичні ресурси лише на умовах 100% післяплати;

— внесення змін до Кодексу газорозподільчих систем, в частині повернення дії Механізму визначення вартості розподілу газу, який діяв станом на 01.01.2020р, а також термінова відміна порядку нарахування штрафних санкцій на подвоєну суму боргу;

— внесення змін до Правил постачання природного газу  у частині встановлення для ТКЕ попередньої оплати та нарахувань штрафних санкцій за порушення, за які ТКЕ взагалі не можуть відповідати, зокрема пов’язані з погодними умовами тощо;

неухильне виконання підписаного 9 лютого 2021 року Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води  усіма сторонами-підписантами;

— термінове створення при РНБО робочої групи для внесення змін до запропонованого ТКЕ дискримінаційного Договору постачання природного газу з боку ГК «Нафтогаз Трейдинг».

Нагадаємо, що раніше підприємства теплопостачання заявили, що ГК «Нафтогаз Трейдинг», користуючись монопольним становищем, запропоновано їм укласти нові газові угоди, які не є ринковими і мають дискримінаційний характер. Постачання газу за таких умов неминуче призведе до зростання тарифу на тепло в Україні залежно від міста на 15-40%.

Міжгалузева асоціація «УКРТЕПЛОКОМУНЕНЕРГО».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber  чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО