Відключення гарячої води та перспективи опалювального сезону 2022-2023рр.: роз’яснення «Полтаватеплоенерго»

2022-09-13 
 
 
ВІДКЛЮЧЕННЯ ГАРЯЧОЇ ВОДИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ 2022-2023: РОЗ'ЯСНЕННЯ "ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО" 

Чотиригодинну відсутність гарячої води у Полтаві помітили усі, і не в останню чергу через те, що підприємство чесно попередило про проблему, що виникла. Так само чесно повідомило: працюємо над відновленням подання гарячої води цілодобово, не зважаючи на вихідні. Однак у соцмережах містян почали переконувати, що ситуацію з постачанням гарячої води можна було попередити, а через те, що цього не зробили, то й опалювальний сезон під загрозою. Коментувати популістські заяви не вважаємо за потрібне, не зважаючи на те, що ці заяви активно поширювали представники міської влади. А для тих, кому справді цікаво, пояснимо усе, як то кажуть, «на пальцях».       

ГАРЯЧА ВОДА  

Як купуємо газ для опалення чи то приготування їжі ми з вами? Відповідь знають усі, хто користується вдома «блакитним паливом»:  знімаємо показники лічильника, кількість використаних кубометрів множимо на вартість одного м³ і отримуємо суму до сплати. Для підприємств-виробників теплової енергії – і «Полтаватеплоенерго» не виняток – шлях інший. Чому? Бо, перш ніж купити у постачальника («Газотранспортної компанії «Нафтогаз Трейдинг») газ для стабільного проходження опалювального сезону, підприємство має отримати від Міністерства розвитку громад та територій фіксовані обсяги природного газу, і лише тоді можна укласти договір, на підставі якого потрапити до Реєстру споживачів постачальника (на інформаційній платформі Оператора ГТС). І це – єдиний шлях!  

Затверджені обсяги природного газу для опалювального сезону «Полтаватеплоенерго» від Міністерства розвитку громад та територій отримало 29 серпня, і того ж дня направило усі необхідні документи для підписання договору з постачальником «ГК «Нафтогаз Трейдинг». А поки усі дев`ять департаментів ТОВ «ГК «Нафтогаз Трейдинг» цей договір погоджували та розглядали, термін попередньої угоди, що була чинною до 1 вересня, сплив. А це означало те, що «Полтаватеплоенерго» «випало» з Реєстру споживачів постачальника, тож з 2 вересня автоматично почало отримувати газ у «постачальника останньої надії», де його купувати доводиться за у понад півтора десятки разів вищою ціною: для непобутових споживачів це 130-174 грн. за м³ з ПДВ. Лише через наполегливість «Полтаватеплоенерго» договір вдалося підписати 2 вересня після 23-ї години. А далі справа за банківською системою. Пояснювати зайве, що вночі відділення банків не працюють, як за нинішніх умов і у вихідні. Однак для нашого підприємства банк зробив виняток, тож, не зважаючи на вихідний, необхідну процедуру було завершено.
   
Тим часом усі 4 години відсутності гарячої води в оселях полтавців представники міської влади поширювали у соцмережах популістичні  «твори на вільну тему»...  
  
ОПАЛЮВАЛЬНИЙ СЕЗОН
  
Отже, враховуючи ситуацію, ні міська влада Полтави, ні будь-хто до неї причетний аж ніяк не можуть вплинути на врегулювання договірних відносин «Полтаватеплоенерго» з НАК «Нафтогазом», відтак абсолютно не впливають на відновлення гарячого водопостачання. Але цілком можуть вплинути на вкрай важливе питання: чи будуть полтавці зимувати у теплих оселях? 

Відшкодувавши підприємству передбачену Меморандумом про взаєморозуміння різницю в тарифах за минулий опалювальний період, керівництво міста забезпечить стале проходження опалювального періоду у Полтаві. Сума цієї різниці в тарифах ні багато, ні мало – 150 мільйонів гривень! Нині «Полтаватеплоенерго» отримало від міської ради лише 30 мільйонів, які до речі, відразу ж було спрямовано на закупівлю природного газу. А загалом, без цих коштів увійти і стало працювати підприємству взимку буде вкрай складно. Хоча б тому, що монополіст в особі НАК «Нафтогаз України» працює надзвичайно жорстко: якщо якийсь із платежів за природний газ не надійде вчасно, то НАК автоматично списує цю суму з рахунків «Полтаватеплоенерго». А немає на рахунках грошей – немає газу; немає газу – немає тепла. І пояснення, що гроші «Полтаватеплоенерго» перебувають на рахунках Полтавської громади, температуру не піднімуть навіть в оселях популістів. Тож ігнорування міською владою потреб підприємства і небажання повернути кошти загрожує боргами за газ, ускладнюючи роботу в зимовий період. Чи, може, саме це і є метою? 

Вочевидь, представникам Полтавської міської влади за популістськими заявами ніколи дбати про прийдешній опалювальний сезон. А тим часом до його початку не так і багато часу, а країна через війну очікує найтяжчої за останні 30 років зими…

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»
 
Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber  чи Telegram.
 



Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО