Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"

2019-01-08  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: ТАРИФИ НА ПОСЛУГИ ПІДПРИЄМСТВА У ЗАПИТАННЯХ ТА ВІДПОВІДЯХ

Останнім часом споживачі все частіше звертаються до «Полтаватеплоенерго» з питаннями стосовно тарифів на послуги з централізованого опалення і постачання гарячої води, які набули чинності з 1 січня цього року. Хто встановлює тарифи і чому вони цьогоріч зросли? Що робити, щоб витрачати менше коштів на опалення? Відповіді на ці та інші питання, що найбільше турбують споживачів, вони знайдуть у спеціально розроблених буклетах, які невдовзі надійдуть їм поштою. Якщо ж чекати доставки у поштову скриньку не хочеться, зі змістом буклетів можна ознайомитися тут.
 

Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"

  

Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"

 

За якими тарифами полтавці мають розраховуватись за послуги «Полтаватеплоенерго»?

1 січня 2019 року набули чинності тарифи на послуги «Полтаватеплоенерго» з централізованого опалення і постачання гарячої води для населення, встановлені Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), на такому рівні:
Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"


Чим викликане зростання тарифів на централізоване опалення і постачання гарячої води?

Порівняно з попередніми нові тарифи на централізоване опалення зросли на 18,5%, а на послугу з централізованого постачання гарячої води – на 16%. Що спричинило це зростання?

Основою тарифів «Полтаватеплоенерго» є вартість енергоносіїв – природного газу та електроенергії, які використовуються для виробництва, транспортування та постачання теплової енергії. Збільшення ціни на природний газ майже на 23% у листопаді 2018 року і викликало нинішнє зростання тарифів. 

Яка структура тарифів на послуги «Полтаватеплоенерго»?

Левову частку в структурі тарифів займають енергоносії — природний газ та електрична енергія. У структурі тарифу на централізоване опалення ці витрати сукупно складають майже 71%. Наступною за величиною статтею затрат є сплата податків та зборів, доля яких становить 18,6%. Також обов’язковою витратою є оплата праці працівників підприємства — 5,8%.

Загалом понад 95% вартості послуги з централізованого опалення регламентовані державою, і на процес їх формування підприємство не впливає. 

У залишку маємо менш ніж 5% вартості централізованого опалення. Саме за рахунок цих коштів «Полтаватеплоенерго» і здійснює ремонт, реконструкцію і модернізацію теплового господарства та забезпечує діяльність. 

Оскільки більше 80% багатоповерхівок обладнані будинковими лічильниками теплової енергії, то структура тарифу на централізоване опалення в розрізі вартості 1 Гкал теплової енергії має такий вигляд:
Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"


Схожа структура тарифу і на постачання гарячої води. Крім уже зазначених витрат, до складу тарифу належать також витрати на придбання води у КП ПОР «Полтававодоканал».

Що можна зробити, щоб зменшити вартість опалення?

Регулювання обсягів споживання теплової енергії може відбуватися як за рахунок якості теплоносія, так і його кількості. Якісне регулювання відбувається на котельнях підприємства, де контролюється температура теплоносія. Кількісне регулювання може здійснюватися в кожній окремій багатоповерхівці за допомогою зміни обсягів теплоносія, що надходить у будинок.

Мешканці будинку можуть самі визначати прийнятний температурний режим — 18°С чи 25°С — та підтримувати його, у тому числі в перехідні періоди, коли денна температура зовнішнього повітря перевищує +5-8°С. Однак слід пам’ятати, що збільшення температури повітря всередині приміщення на 1°С призводить до збільшення витрат теплової енергії у середньому на 5-7%. Звичайно, настільки ж зростають і цифри у платіжках за опалення.
Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"

 

Для зменшення кількості спожитої теплової енергії необхідно вжити цілого комплексу заходів: утеплювати стіни, дах, горішні та підвальні приміщення, встановлювати автоматизовані індивідуальні теплові пункти (ІТП) з погодними регуляторами, дбайливо ставитися до місць загального користування. Слід розуміти: розбите на сходовій клітині скло, пошкоджені двері в результаті стануть причинами зниження температури повітря у під’їзді і, як наслідок, у квартирах, розташованих у ньому. Це в свою чергу призведе до збільшення втрат теплової енергії.
Буклет "Тарифи на послуги "Полтаватеплоенерго" у запитаннях та відповідях"


Звертаємо увагу, що обсяги споживання теплової енергії для кожної з житлових багатоповерхівок є індивідуальними і залежать від багатьох чинників. Серед них — теплозахисні властивості зовнішніх огороджувальних конструкцій, конфігурація самої будівлі (поверховість, «компактність» тощо), кількість діб обліку, температура зовнішнього повітря і температура повітря в приміщеннях.

Тож розраховувати на отримання результатів, покладаючись лише на обладнання житлового будинку лічильником тепла й ігноруючи заходи з енергоощадності, не варто. 

Як з нами зв’язатися?
 
1. Он-лайн сервіс «Надіслати нам листа» офіційного сайту підприємства te.pl.ua

2. Он-лайн сервіс «Особистий кабінет споживача» офіційного сайту підприємства te.pl.ua

3. Електронна пошта: info@pte.poltava.ua




Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО