Головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир ПАСІЧКО розкрив особливості цьогорічної підготовчої кампанії до опалювального періоду 2019-2020 рр.

2019-09-18  


Головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир ПАСІЧКО розкрив особливості цьогорічної підготовчої кампанії до опалювального періоду 2019-2020 рр.

Кожного літа головним завданням теплоенергетиків є якісно та вчасно підготувати теплове господарство до опалювального сезону. І щороку ця підготовча кампанія має свої особливості. Чим цьогорічна підготовка до зими вирізнялася з-поміж інших, розповів головний інженер «Полтаватеплоенерго» Володимир ПАСІЧКО.


— З минулого року, з часу виникнення аварійної ситуації на тепловій мережі, над якою розташовувалися торговельні кіоски ринку «Мотель», у ЗМІ неодноразово обговорювався цьогорічний ремонт. Володимире Степановичу, розкажіть, на якій стадії роботи зараз. Чи були розуміння та підтримка їх виконання з боку адміністрації ринку? Яка загальна вартість ремонтних робіт на території ринку «Мотель»?

— Доволі складне питання заміни аварійної ділянки, розташованої під торговельними павільйонами ринку «Мотель», довелося вирішувати протягом майже півроку. Але в кінцевому результаті з керівництвом ринку ситуація була повністю врегульована. На сьогодні монтажні роботи, що виконувалися за проектно-кошторисною документацією, розробленою фахівцями підприємства, завершені. Загальна протяжність заміненої ділянки — близько 200 м (у 2-трубному вимірі — авт.). Сумарна вартість ремонту склала майже 3,7 млн грн.

— Цього літа на найбільшій у місті котельні по вул. Ціолковського, 36 проводився капітальний ремонт на одному з 4 котлів. На якому етапі сьогодні перебувають роботи? 

— Цьогоріч один з наймасштабніших проектів підприємства — модернізація поверхонь нагріву котла №3 ПТВМ-50 районної котельні по вул. Ціолковського, 36. Котел був в експлуатації 40 років, що удвічі перевищує нормативний термін. На сьогодні підрядна організація вже завершила монтаж трубної частини поверхонь нагріву котла. До 1 листопада поточного року триватимуть роботи з обшивки й обмурування котла, підключення газопроводів і пальникових блоків та пуско-налагоджувальні роботи.

Загальна вартість модернізації котла ПТВМ-50, що триває з 2018 року, становить близько 7 млн грн. Третім етапом модернізації цього котла, що відбуватиметься вже у 2020 році, запланована заміна димової труби, висота якої сягає 52 метрів.

— Цього літа підприємство анонсувало введення в експлуатацію обладнання, що підвищить ефективність генерації теплової енергії — ще одного утилізатора тепла продуктів горіння. Чи виправдовує себе використання такого обладнання і чи будете ви продовжувати його встановлення?

— У поточному році був встановлений і введений в експлуатацію утилізатор тепла продуктів згорання (відхідних газів) на котельні по пров. Космічному, 9. Досвід використання такого обладнання на інших котельнях підприємства дозволив у стислі терміни виконати налагоджувальні роботи і в серпні ввести утилізатор в дію. Упровадження утилізатора дозволяє знижувати температуру відхідних газів та скорочувати викиди парникових газів в атмосферне повітря. Вартість цьогорічного впровадження становить трохи більше ніж 1,5 млн грн.

Незважаючи на те, що влітку котельня по пров. Космічному, 9 виробляє теплову енергію лише на потреби гарячого водопостачання у житлові будинки та соціальні об’єкти мікрорайону Половки, за неповний місяць використання обладнання вже заощаджено 7,2 Гкал теплової енергії, або 1,1 тис. куб. м природного газу, а це у сьогоднішніх цінах на енергоносії еквівалентно економії 7,3 тис. грн. З початком опалювального сезону очікуємо, що розміри щомісячної економії збільшаться у 8-10 разів.

Наступного року плануємо встановити ще один утилізатор відхідних газів на квартальній котельні по пров. Братів Шеметів, 12 обласного центру.

— Цього року в різних частинах міста полтавці можуть спостерігати, як ведуться розкопки і ремонт тепломереж. Який узагалі стан теплових мереж у нашому місті? Які з ремонтних робіт планувалися і чи багато є незапланованих? Чому найчастіше потрібно ремонтувати чи міняти саме підземні комунікації?

— «Полтаватеплоенерго» експлуатує теплові мережі та мережі гарячого водопостачання загальною протяжністю майже 214 км (у 2-трубному вимірі — авт.). Система трубопроводів теплових мереж підприємства досить розгалужена. Мережі прокладені як у старій частині міста, так і в новіших житлових кварталах, таких як Сади, Огнівка, Левада. Частина з них (близько 115 км) була прокладена під землею в залізобетонних або цегляних каналах у 1960—1980-х роках. Понад 20 років відслужили 80,5 км мереж підприємства (у 2-трубному вимірі — авт.). І кожного року ця цифра зростає на 5-8 км. Щорічні гідравлічні випробування теплових мереж дозволяють виявити ненадійні і потенційно аварійні ділянки. Саме ці випробування влітку і спричиняють незаплановані «розкопки», інколи навіть і під проїжджими частинами доріг, як це сталося у серпні цього року по вул. Чорновола, 7.

Сьогодні ж через зношеність конструкцій та ізоляції значно зростає і рівень непродуктивних втрат теплової енергії, а надійність роботи знижується. Чимало шкоди завдає і постійне заливання каналів прокладання теплових мереж водою чи стоками із суміжних комунікацій та ґрунтовими водами. Розрахунковий термін служби трубопроводів, прокладених у каналах, становить 25 років. Фактично ж термін їхньої безаварійної експлуатації варіюється в межах від 7 до 16 років, а при постійному заливанні стоками — не перевищує і двох років.

За таких умов підприємство завчасно планує роботи і виконує реконструкції теплових мереж з використанням попередньоізольованих труб. З-поміж усіх трубопроводів опалення і гарячого водопостачання, що на сьогодні перебувають в експлуатації, майже 65 км (у 2-трубному вимірі — авт.) прокладені з попередньоізольованих труб, чий розрахунковий термін безаварійної експлуатації в складних умовах перевищує 25 років.

На надземних ділянках трубопроводів працівники підприємства уже не перший рік оновлюють теплову ізоляцію із застосуванням покриття з оцинкованого металу. Такі роботи допомагають забезпечувати стабільне теплопостачання і мінімізували втрати тепла при його транспортуванні від котельні до споживача.

— І наостанок: протягом усього літа з перших сторінок ЗМІ не сходили новини про цьогорічний опалювальний період для частини мешканців так званого 109-го мікрорайону. То хто ж цієї зими опалюватиме помешкання 5,5 тис. полтавців у цьому мікрорайоні? Яка роль цього року відводиться «Полтаватеплоенерго»? Які роботи заплановані на поточний календарний рік, а які — уже на наступний? Чи є труднощі з реалізацією задуманого та чию підтримку і допомогу в реалізації проекту відчуваєте або потребуєте найбільше?

— У минулих опалювальних сезонах споживачі так званого 109-го мікрорайону отримували теплову енергію від двох джерел тепла: частина — від комунальної котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Квітучій, 6, а решта (майже такої ж чисельності) — від котельні промислового підприємства АТ «Полтавський турбомеханічний завод» (АТ «ПТМЗ»), що розміщений на відстані близько одного кілометра від мікрорайону. Незважаючи на те, що розподільчі мережі обох котелень тісно перетинаються одна з одною, з’єднувального трубопроводу між ними не було. І коли навесні цього року стало відомо, що АТ «ПТМЗ» вже з опалювального періоду 2019-2020 рр. ініціює виведення своєї котельні з експлуатації, ситуація для 5,5 тис. полтавців склалася досить загрозлива. У результаті всебічного обговорення шляхів виходу з цієї ситуації на нарадах в обласній адміністрації та Полтавській міській раді було прийняте найбільш доцільне рішення: виконати повну реконструкцію котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Квітучій, 6 із збільшенням встановленої потужності вдвічі та вже з наступного року переключити на неї колишніх споживачів з котельні АТ «ПТМЗ», що до того ж відповідає чинному міському енергетичному плану. Загальна орієнтовна вартість проекту (в цінах 2019 року) становить майже 40 млн грн. Оскільки реалізація цього проекту потребує значного часу, прийняте попереднє рішення щодо виконання робіт у два етапи.

Перший етап, що планується реалізувати до кінця поточного календарного року, передбачає виготовлення проектної документації на реконструкцію групової котельні підприємства по вул. Квітучій, 6, підключення до теплових мереж котельні по вул. Степана Кондратенка, 5/9 житлового будинку по вул. Зіньківській, 11/31, будівництво з'єднувальної перемички між тепловими мережами котелень і заміну частини існуючих ділянок із збільшенням діаметрів трубопроводів, придбання мережних насосів та їх монтаж у котельні по вул. Квітучій, 6 з урахуванням теплової потужності об'єктів, які приєднуються до котельні, виконання технічних умов ПАТ «Полтаваобленерго» в частині збільшення дозволеної електричної потужності для підключення нових насосів.

Другий етап передбачає безпосередньо виконання реконструкції котельні підприємства по вул. Квітучій, 6 та приєднання до неї 16 житлових будинків, що до 2019 року отримували тепло від котельні АТ «ПТМЗ». Його плануємо реалізувати вже протягом міжопалювального періоду у 2020 році.

Рішеннями сесій Полтавської міської ради на виконання робіт першого етапу вже виділено 8 млн грн.

Станом на 1 вересня цього року укладені договори з підрядниками на виготовлення проектної документації та реконструкцію теплових мереж для підключення житлового будинку по вул. Зіньківській, 11/31. Проведені тендерні торги та укладений договір із заводом-виробником на постачання частини попередньоізольованих труб. Отримані технічні умови від ПАТ «Полтаваобленерго», й укладений договір на їх виконання. Найближчим часом планується укласти договір з підрядником на монтаж насосів і провести ще один тендер на постачання труб, необхідних для прокладання з'єднувальної перемички. До того ж розпочалися підготовчі роботи на майданчиках виконання робіт з монтажу трубопроводів.

На наступний опалювальний період 2019-2020 років, до моменту остаточної реалізації проекту реконструкції котельні по вул. Квітучій, 6, планується знайти можливість і забезпечити послугами з теплопостачання понад 5 тисяч споживачів 109-го мікрорайону від котельні на території АТ «ПТМЗ», а житловий будинок по вул. Зіньківській, 11/39 забезпечити теплом від котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Степана Кондратенка, 5/9.

Крім того, виконання робіт першого етапу дозволить уникнути можливих непередбачуваних або аварійних ситуацій у системі теплопостачання споживачів 109-го мікрорайону міста Полтави, теплопостачання яких цієї зими здійснюватиметься від колишньої котельні АТ «ПТМЗ».

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО