«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Температурний режим роботи котелень підприємства визначається температурою зовнішнього повітря

ПОКВПТГ «ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»2021-10-30  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ:
Температурний режим роботи котелень підприємства визначається температурою зовнішнього повітря

Вже тиждень у Полтаві триває опалювальний період 2021-2022 рр. У якому режимі наразі працює теплогенеруюче обладнання на котельнях підприємства та які чинники визначають режими його роботи?
«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ІНФОРМУЄ: Температурний режим роботи котелень підприємства визначається температурою зовнішнього повітря

Цього року опалювальний сезон у Полтаві розпочався 23 жовтня. Попри старт опалення у  вихідні дні, включення житлового фонду, об’єктів соціальної інфраструктури міста та інших споживачів відбувалося у штатному режимі. Звичайно, через значну зношеність, як зовнішніх інженерних мереж, так і мереж теплопостачання всередині житлових будинків, пориви траплялися. Проте, як правило, майже всі вони ліквідовувалися без затримок. А отже можемо стверджувати — полтавці, споживачі послуг обласного комунального підприємства «Полтаватеплоенерго», — з теплом!

Та це зовсім не означає, що опалювальний період триває «безхмарно». Необхідно нагадати, що влітку цього року НАК «Нафтогаз України» в односторонньому порядку встановив «нові правила гри» для підприємств ТеплоКомунЕнерго (ТКЕ) щодо вартості і умов споживання природного газу. Вони стосуються технологічного газу, що є основою для надання послуг із централізованого теплопостачання для всіх категорій споживачів.

У першу чергу йдеться про штучне встановлення лімітів на обсяги споживання блакитного палива для кожної із груп споживачів. Зокрема, відповідно до нав’язаної НАК «Нафтогазом» схеми, ці ліміти обраховувались як помісячне усереднення обсягів споживання блакитного палива за три останні опалювальні періоди. І, здавалося б, усе гаразд, АЛЕ!.. Але два із цих трьох опалювальних сезонів були аномально теплими для наших кліматичних умов, а отже очікувати на повтор цих природних аномалій не далекоглядно, проте прибутково для авторів схеми!...

За оцінками фахівців «Полтаватеплоенерго», «Нафтогазівські» ліміти штучно занижені щонайменше на 12-15%. Більше того, навіть за тиждень цьогорічного опалювального періоду полтавські тепловики, як і їх колеги із інших міст України, зіткнулися із гострою нестачею природного газу

Тож виникає резонне запитання: а що буде, якщо ліміти вичерпано? Чи можна споживати блакитне паливо понад «Нафтогазівські» ліміти? Відповідь проста — так можна, але вже на зовсім інших умовах. І от саме тут і починають працювати схеми, які так старанно були розроблені НАК «Нафтогазом». 

Так от, якщо в межах штучно занижених лімітів природний газ, наприклад, для населення коштує 7,42 грн/куб.м, то при перевищенні цих обсягів його вартість вже є «ринковою» (її, між іншим, встановлює той самий НАК «Нафтогаз України») — 36 грн/куб.м. А сплачувати за це бізнесове ноу-хау мають полтавці. Звичайно, вже не за чинним тарифом по 1,59 тис.грн/Гкал, а майже по 7 тис.грн/Гкал

Аргументи теплопостачальних підприємств України не діють. НАК «Нафтогазу України» навіть байдуже до рекомендацій Антимонопольного комітету України, укладеного 30 вересня цього року Меморандуму «про не підвищення тарифів на тепло» і звернень з боку очільників обласних державних адміністрацій. Власні бізнесові інтереси для НАК «Нафтогаз України» — понад усе!!!

Тож, допоки ситуація залишається невизначеною, підприємства ТКЕ країни вимушені споживати блакитне паливо дуже раціонально.

Найперше, що може сприяти такому підходові — докласти максимум зусиль для уникнення непродуктивного споживання тепла — простіше, «перетопів» і відкритих упродовж опалювального сезону вікон у споживачів. А оскільки у Полтаві понад 95% житлових будинків обладнані будинковими лічильниками теплової енергії, то вартість послуг опалення напряму залежить від обсягів споживання тепла. Зокрема, для статистичної більшості багатоповерхівок міста ця залежність доволі проста: збільшення температури в середині приміщення на 1°С еквівалентне збільшенню платіжки за тепло на 5%. І навпаки.

Увага!Нагадаємо, що регулювання кількості спожитої теплової енергії може відбуватися або якісно (за рахунок зміни температури теплоносія на котельнях підприємства), або кількісно (за рахунок регулювання кількості теплоносія, що потрапляє до будівлі безпосередньо на вході трубопроводу у неї).

З огляду на доволі високу середньодобову температуру зовнішнього повітря, що спостерігається кілька останніх днів, та прогноз погоди Полтавського обласного центру з гідрометеорології на найближчі дні, «Полтаватеплоенерго» на час значного підвищення температурного режиму зовнішнього повітря здійснюватиме заходи, що мають на меті запобігти «перетопам» та дозволять заощадити полтавцям на оплаті послуг із централізованого опалення.

Ці заходи у жодному разі не спрямовуються на зниження якості надаваних споживачам послуг.

У випадку, якщо температура повітря в оселях окремих споживачів знизиться нижче нормативної, необхідно звернутися до фахівців служби контролю за збутом теплової енергії «Полтаватеплоенерго» для усунення причин цього зниження.

Увага!Звертаємо увагу споживачів: мова йде не про температуру опалювальних приладів, а саме про температуру повітря у приміщенні!

«Полтаватеплоенерго»: з теплом до кожної оселі!

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО» ПОВІДОМЛЯЄ:
Графік підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону

Аби наступний опалювальний сезон пройшов без позаштатних ситуацій, влітку необхідно якісно підготувати теплове господарство до роботи. Запорукою безвідмовного функціонування обладнання котелень і теплових мереж,  стабільного надання послуг теплопостачання споживачам у м. Полтаві, Карлівці, Машівці, Решетилівці, Котельві, а також у Кременчуці — є своєчасне виконання фахівцями «Полтаватеплоенерго» всього комплексу профілактичних заходів. Тому щороку на деякий час необхідно зупиняти котельні, теплогенераторні і центральні теплові пункти (ЦТП). Нижче пропонуємо погоджений з органами місцевого самоврядування графік підготовки теплового господарства до опалювального періоду 2024-2025 років.

Близько половини котелень і теплогенераторних Полтави будуть зупинятися відповідно до графіку, щоб теплоенергетики змогли провести всі необхідні діагностичні та ремонтні роботи.

Термін зупинки кожної котельні залежить від її потужності та протяжності теплових мереж, задіяних у роботі. У середньому він коливається від 7 до 11 діб. 
 
Проте є винятки. Наприклад, котельня по вулиці І. Дорошенка буде зупинена для проведення планового ремонту на 23 дні: з 27 травня по 18 червня (включно). Фахівці «Полтаватеплоенерго» наголошують, що термін зупинки потужностей зведений до мінімуму, аби незручності для споживачів тривали якнайменше!

У графіку підготовки теплового господарства до наступного опалювального сезону крім дат зупинки і відновлення роботи кожної котельні, теплогенераторної чи ЦТП, міститься ще й дата проведення гідравлічних випробувань. Завдяки випробуванням  фахівці підприємства можуть спрогнозувати і виявити місця можливих поривів на мережах, оперативно їх відремонтувати і запобігти виникненню аварій уже в період надання послуг.
 
Зверніть увагу, що в результаті гідравлічних випробувань можуть виникнути позаштатні ситуації, що подовжать термін зупинки котельні, а значить і період відсутності гарячої води влітку.
 
Отже, «Полтаватеплоенерго» інформує споживачів про дати проведення гідравлічних випробувань, аби можливі пориви на мережах не були для них несподіванкою.



ГРАФІК ПІДГОТОВКИ
котелень, теплогенераторних, ЦТП та теплових мереж
до опалювального періоду 2024-2025 рр. у м. Полтава,
погоджений з виконавчим комітетом
Полтавської міської ради 

 

 

АКТУАЛЬНО 

 

АКТУАЛЬНО

 

АКТУАЛЬНО

 

 

З графіками проведення робіт у районних центрах області, де «Полтаватеплоенерго» надає свої послуги, можна ознайомитися тут:

Пресслужба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 


КОРИСНО

ОФІЦІЙНО