«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: Більш ніж половина теплового господарства міста вже готова до нового опалювального сезону

2019-07-11  


«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»:
Більш ніж половина теплового господарства міста вже готова до нового опалювального сезону

На екваторі літа «Полтаватеплоенерго» аналізує стан готовності об’єктів теплопостачання та теплових мереж міста до наступного опалювального сезону. 


Про те, що вже виконано, і про роботи, які полтавські теплоенергетики планують завершити до початку опалювального періоду 2019-2020 років, розповів головний інженер обласного комунального підприємства Володимир ПАСІЧКО.

— Які заходи заплановані цього року на підприємстві в рамках підготовки до наступного опалювального періоду?

— «Полтаватеплоенерго» щороку перед початком опалювального періоду розробляє заходи з реконструкції і капітального ремонту об’єктів теплового господарства в міжопалювальний період. Зокрема, під час підготовки до наступного опалювального періоду запланована реконструкція мереж теплопостачання з використанням попередньоізольованих сталевих та полімерних трубопроводів, заміна понад 2 км у 2-трубному вимірі аварійних ділянок мереж опалення та гарячого водопостачання, виявлених під час виконання щорічних гідравлічних випробувань мереж теплопостачання. Також буде виконано ремонт вузлів обліку електроенергії з упровадженням системи ЛУЗОД, встановлення установок докотлової обробки води на 6 котельнях, ремонт покрівель та огороджувальних конструкцій котелень і центральних теплових пунктів (ЦТП). До того ж заплановане подальше впровадження системи диспетчеризації ЦТП котельні на вул. Ціолковського, 36, відновлення теплової ізоляції трубопроводів та асфальтобетонного покриття ділянок, зруйнованих під час виконання земляних робіт, виготовлення проектної документації на реконструкцію котелень і теплових мереж та придбання автомобільного крана.
І це далеко не повний перелік робіт підготовчого періоду. Значну роль у безаварійній роботі котелень і теплових мереж відіграють профілактичні роботи на котлах, газовому та електрообладнанні, насосному парку, теплообмінниках, системах автоматизації, засобах обліку енергоносіїв тощо.
Цьогоріч один з наймасштабніших проектів, передбачених інвестиційною програмою підприємства, — модернізація поверхонь нагріву котла №3 ПТВМ-50 районної котельні по вул. Ціолковського, 36. Котел експлуатується уже 40 років, а це удвічі перевищує нормативний термін. На сьогодні підрядна організація виконує монтаж нових поверхонь нагріву котла. Загальна вартість робіт, що розпочалися ще торік, становить близько 7 млн грн. За планом, третім етапом модернізації цього котла в 2020 році стане заміна димової труби діаметром 2,5 м, висота якої перевищує 50 м.

— Скільки коштів потребує цьогорічна підготовча кампанія? Чи є проблеми з її фінансуванням?

— Для підготовки теплового господарства підприємства й реалізації всіх запланованих заходів, які б дозволили впевнено розпочати опалювальний період, необхідно понад 30 млн грн. За три місяці підготовчої кампанії, тобто протягом квітня-червня, для проведення поточного та капітального ремонтів, реалізації інвестиційної програми й задоволення інших потреб витрачено майже 10 млн грн.

— На початку цьогорічної підготовчої кампанії у ЗМІ неодноразово говорили про кадровий голод на підприємстві, спричинений ігноруванням НКРЕКП вимог чинного законодавства в частині оплати праці. Чи вдалося знайти спільну мову з НКРЕКП і вирішити це питання?

— «Полтаватеплоенерго» працює за тарифами на теплову енергію, які встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
Штучне стримування, відтермінування нацрегулятором перегляду тарифів на теплову енергію відповідно до зміни цін на енергоносії, водопостачання, зміни мінімальних гарантій в оплаті праці призвели до суттєвих фінансових збитків за підсумками 2018 року та значного дефіциту обігових коштів підприємства у 2019 році.

— Чи вистачає робочих рук для підготовки теплового господарства Полтави та 4 районних центрів області до зими? Чи буде кому розпочинати цьогорічний опалювальний сезон?

— Ситуація з дефіцитом обігових коштів негативно впливає на фактичний розмір середньомісячної заробітної плати працівників підприємства, її рівень став неконкурентним на сьогоднішньому ринку праці. Так, середня заробітна плата по підприємству на кінець 2018 року склала лише 8 тис. грн, тоді як по промисловості Полтавської області цей показник становить 12 тис. грн, а це майже в 1,5 раза вище, ніж підприємство має змогу виплачувати своїм працівникам.
Низький рівень зарплати на підприємстві призвів до значного відтоку кваліфікованих працівників. Звільняються не тільки представники робітничих професій (електрозварники ручного зварювання, газорізальники, котлочистильники, слюсарі-ремонтники тощо), а й працівники керівного складу та висококваліфіковані інженерно-технічні працівники із багаторічним досвідом роботи на підприємстві та в галузі.
Незважаючи на ці перешкоди і труднощі, намагаємося все ж таки зберегти трудовий колектив і реалізувати мінімальний необхідний обсяг робіт: завершити підготовчу компанію і, звісно, сконцентрувавши всі ресурси, вчасно розпочати опалювальний період. 

— Про який стан готовності теплового господарства до наступного опалювального періоду можемо говорити фактично на екваторі літа? Що вже зроблено, а які роботи ще попереду?

— На сьогодні підготовлено до наступного опалювального періоду близько 55% об’єктів підприємства: 50 котелень і теплогенераторних, 16 ЦТП, майже 138 км теплових мереж у 2-трубному вимірі.
За минулі місяці підготовчої кампанії було реконструйовано 525 м у 2-трубному вимірі зношених мереж опалення, гарячого водопостачання та циркуляції із застосуванням попередньоізольованих сталевих та полімерних труб. А також здійснено реконструкцію ЦТП по вул. Ціолковського, 40 із заміною теплообмінників, насосів та впровадженням системи диспетчеризації. Протягом міжопалювального періоду вже проведено заміну 1,22 км у 2-трубному вимірі аварійних мереж тепло- та водопостачання, 4 комплектів автоматики безпеки «Альфа» на котельнях по вул. О. Гончара, 25-К та «Левада-2». У цей час працівники «Полтаватеплоенерго» змонтували 4 модеми передачі даних вузлів обліку електроенергії з упровадженням системи ЛУЗОД на котельнях по вул. Гожулівській, 17, Сакко, 19, Низовій, 8 та Генерала Духова, 1. Було відремонтовано 17 котлів та модулів різних марок, 38 насосів різних типів, виконано еколого-теплотехнічну наладку 74 котлів. Полтавські теплоенергетики відновили роботу систем хімводопідготовки на 2 котельнях («Левада-2» і «Левада-4»), теплову ізоляцію на майже 2 км мереж у 2-трубному вимірі, використавши понад 157 куб. м теплоізоляційного матеріалу, асфальтобетонне покриття 12 ділянок загальною площею 407 кв. м.
Роботи з підготовки теплового господарства за графіком триватимуть до початку вересня. За цей період підприємство завершить поточний ремонт решти котелень, теплогенераторних і ЦТП, закінчить гідравлічні випробування теплових мереж та ліквідує аварійні пориви на мережах опалення і гарячого водопостачання. Проте роботи з реконструкції мереж теплопостачання, забезпечення будинкових вузлів обліку теплової енергії системами дистанційного зняття показників, упровадження систем диспетчеризації ЦТП тощо триватимуть до кінця поточного календарного року.

— Чи ведуться цього року роботи, які б дозволили збільшити ефективність генерації теплової енергії?

— У цьому році встановлений утилізатор тепла димових газів на котельні по пров. Космічному, 9. Упровадження утилізатора дозволяє отримувати додаткову теплову енергію з продуктів згорання природного газу, що викидаються в атмосферне повітря. Робота котла з утилізатором дозволить скоротити споживання природного газу на виробництво тієї ж кількості теплової енергії завдяки приросту ККД котла на 1,5-2% і зменшити викиди парникових газів в атмосферу.
Вартість встановлення утилізатора складає 1,5 млн грн. За попередніми розрахунками, споживання природного газу зменшиться на майже 72 тис. куб. м на рік, а в грошовому еквіваленті це не менше 600 тис. грн. Тож, за оцінками наших фахівців, уже за 2,5 року обладнання себе окупить і почне працювати на зниження собівартості генерації теплової енергії підприємства. 

— Цього року в різних частинах міста полтавці можуть спостерігати, як ведуться розкопки і ремонт тепломереж. Які з них планувалися і чи багато є незапланованих?

— Стосовно реконструкції теплової мережі в районі ринку «Мотель» необхідно зазначити, що ця ділянка магістральної теплової мережі вже декілька років поспіль зазнавала аварійних ушкоджень, у тому числі і в опалювальний період. Фахівці підприємства у вкрай складних умовах щільного розташування кіосків та павільйонів ринку проводили часткову заміну трубопроводів.
На сьогодні роботи тривають у штатному режимі, досягнуто домовленостей з керівництвом ринку «Мотель» у питаннях демонтажу кіосків. Для стабільного гарячого водопостачання прилеглих житлових будинків реконструкція ділянки триває у декілька етапів. Загальна протяжність ділянки — близько 200 м у 2-трубному вимірі. Сумарна вартість робіт становить понад 4,4 млн грн.
Також нещодавно в результаті гідравлічних випробувань мереж від котельні по вул. Раїси Кириченко, 14 було виявлено порив трубопроводу між житловими будинками на вул. В’ячеслава Чорновола, 6 та 7. Більша частина трубопроводів прокладена під проїжджою частиною цієї вулиці у непрохідному каналі. До того ж після минулої заміни ділянки пройшло лише 9 років, а це дуже мало. На її незначний термін експлуатації вплинуло систематичне залиття трубопроводів каналізаційними стоками й холодною водою. Щоб проводити аварійно-відновлювальні роботи, «Полтаватеплоенерго» отримало дозвіл виконавчого комітету Полтавської міської ради, підтверджений рішенням про тимчасове перекриття руху транспорту в цьому місці. Аби якнайшвидше завершити заміну теплової мережі, фахівці підприємства працювали й у святкові дні 28–29 червня.
На сьогодні ремонтні роботи за зазначеною адресою завершені, рух транспорту відновлено. Місце розкопки засипано щебенем. Асфальтобетонне покриття проїжджої частини і тротуарів на вул. В’ячеслава Чорновола буде відновлено до 1 вересня цього року.

— Який узагалі стан теплових мереж у нашому місті? Як мінімізувати втрати тепла при його транспортуванні від котельні до споживача?

— «Полтаватеплоенерго» експлуатує теплові мережі та мережі гарячого водопостачання загальною протяжністю майже 214 км у 2-трубному вимірі. Частина з них (близько 115 км) була прокладена під землею в залізобетонних або цегляних каналах ще у 60-80-х роках минулого століття. Понад 20 років відслужили 80,5 км мереж підприємства і щороку їхня кількість зростає на 5-8 км. 
Сьогодні ж через зношеність конструкцій та ізоляції значно зростає рівень непродуктивних втрат теплової енергії, а надійність роботи знижується. Чимало шкоди завдає і заливання каналів водою, стоками із суміжних комунікацій та ґрунтовими водами. Розрахунковий термін служби трубопроводів, прокладених у каналах, становить 25 років. Фактично ж строк їхньої безаварійної експлуатації варіюється в межах від 7 до 16 років.
Тому підприємство щороку проводить роботи з реконструкції теплових мереж із використанням попередньоізольованих труб. З-поміж усіх трубопроводів опалення і гарячого водопостачання близько 65 км (а це майже третина мереж) прокладені з попередньоізольованих труб, чий термін експлуатації сягає за 25 років.
На надземних ділянках трубопроводів працівники підприємства уже не перший рік оновлюють теплову ізоляцію із застосуванням покриття з оцинкованого металу. Такі роботи допомагають забезпечувати стабільне теплопостачання і мінімізувати втрати тепла при його транспортуванні від котельні до споживача. 

— Чи є у підприємства бачення, як можна в короткостроковій перспективі привести стан теплового господарства міста до рівня, що відповідатиме сучасним вимогам? Що для цього потрібно і як це вплине на полтавців?

— Можливим виходом із ситуації, що склалася, є залучення міжнародного фінансування для реалізації перспективних проектів. Це значно покращило б економічні показники і дозволило б у майбутньому зменшити тарифне навантаження на споживачів.
У 2015 році «Полтаватеплоенерго» повторно взяло участь у програмі Demo Ukraina DH-ІІ. Для реалізації запропоновано проект зі встановлення конденсаційного економайзера в котельні по вул. Ціолковського, 36 із заміною димової труби. Загальна вартість проекту становить близько 1,6 млн євро, фінансується він за рахунок кредиту (500 тис. євро), грантових коштів корпорації NEFKO (400 тис. євро) та коштів підприємства. Економія природного газу, за приблизними підрахунками, становитиме не менше 1,5 млн куб. м на рік, або ж близько 10 млн грн. Проект отримав підтримку Полтавської обласної ради.
У планах підприємства — співпраця з Європейським банком реконструкції та розвитку для впровадження масштабного проекту з модернізації системи теплопостачання міста Полтави. Орієнтовна вартість проекту — 19 млн євро, на реалізацію проекту також залучатимуться грантові кошти. 

— Під час планових зупинок котелень на ремонт у рамках підготовки до зими в оселях полтавців зникає гаряча вода. Де можна ознайомитися з графіком проведення планових ремонтів об’єктів теплового господарства нашого міста і в кожному з будинків зокрема?

— Щоліта на котельнях і теплових мережах проводяться ремонтні роботи, аби взимку не виникали раптові й несподівані аварійні ситуації, через які опалення або гаряче водопостачання доводиться призупиняти. Тому від якості профілактичних робіт напряму залежить стабільність роботи котелень і мереж у зимовий період.
При складанні графіка профілактичних ремонтів підприємство прагне — і в останні роки ця динаміка збереглася — до скорочення їхніх термінів, аби полтавці не відчували незручностей при відсутності гарячої води.
Графік проведення планових ремонтів підприємство публікує на своєму офіційному сайті та на шпальтах місцевих газет («Полтавський вісник», «Зоря Полтавщини», «Вечірня Полтава»). У щомісячному рахунку на оплату послуг, яку отримує кожен споживач «Полтаватеплоенерго», також відображена інформація про терміни відсутності гарячої води.

— І наостанок: велике занепокоєння мешканців так званого 109-го мікрорайону викликала цьогорічна звістка про те, що відомча котельня Полтавського турбомеханічного заводу в наступному опалювальному сезоні не буде опалювати їхні житлові будинки. Чи означає це, що тепер «Полтаватеплоенерго» буде опікуватися теплопостачанням у цих 17 багатоквартирних житлових будинках? Хто має приймати рішення стосовно пошуку шляхів виходу із цього скрутного становища та які перспективи участі у цьому процесі «Полтаватеплоенерго»?

— У результаті всебічного обговорення порушеного питання на нарадах в обласній адміністрації та Полтавській міській раді було прийняте найбільш доцільне рішення — виконати повну реконструкцію котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Квітучій, 6 зі збільшенням встановленої потужності у 2 рази та переключити на неї споживачів з котельні ПАТ «Полтавський турбомеханічний завод». До того ж це рішення відповідає чинному міському енергетичному плану. Загальна орієнтовна вартість проекту (у цінах 2019 року) становить майже 40 млн грн. Оскільки його реалізація потребує чимало часу, було прийняте попереднє рішення щодо виконання робіт у два етапи. 
На першому етапі у 2019 році планується виготовлення проектної документації на реконструкцію групової котельні підприємства по вул. Квітучій, 6 та підключення житлового будинку на вул. Зіньківській, 11/31 до теплових мереж котельні по вул. Степана Кондратенка, 5/9. Загальна вартість робіт першого етапу становить 2 млн грн, на найближчій сесії міської ради заплановано виділити зазначені кошти. На сьогодні «Полтаватеплоенерго» власним коштом виготовило проектно-кошторисну документацію на підключення зазначеного будинку, вартість склала 52 тис. грн.
Передбачається, що до моменту остаточної реалізації проекту з реконструкції котельні по вул. Квітучій, 6 понад 5 тисяч споживачів зі 109-го мікрорайону в опалювальному періоді 2019-2020 рр. отримуватимуть послуги з централізованого теплопостачання від котельні турбомеханічного заводу, а мешканці житлового будинку по вул. Зіньківській, 11/31 користуватимуться теплом від котельні «Полтаватеплоенерго» по вул. Степана Кондратенка, 5/9.

Прес-служба «Полтаватеплоенерго».


Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.

Друкувати

АКТУАЛЬНО

2023-10-09  
 

«ПОЛТАВАТЕПЛОЕНЕРГО»: 
Про встановлення тарифів підприємства на 2023-2024 рр

Рішенням Полтавської обласної ради № 669 від 28 липня 2023 року «Про встановлення тарифів на теплову енергію, її виробництво, транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, що надаються Полтавським обласним комунальним виробничим підприємством теплового господарства «Полтаватеплоенерго», зі змінами, внесеними рішенням №687 від 26 вересня 2023 року, встановлено тарифи на теплову енергію, її виробництво транспортування та постачання, послуги з постачання теплової енергії і постачання гарячої води, які введено  в дію з 1 жовтня 2023 року.

Тарифи для населення залишаються на рівні тарифів, встановлених у 2021 році. Для категорії " інші споживачі" тариф зменшено,у зв'язку зі зменшенням вартості газу для цієї категорії. З тарифами можна ознайомитись на  офіційному сайті підприємства.

Пресслужба «Полтаватеплоенерго»

Щоб завжди бути у курсі подій на підприємстві і новин від його структурних підрозділів, підписуйтесь на нас у Facebook, Instagram, Viber чи Telegram.
 

КОРИСНО

ОФІЦІЙНО